– Trump-ansatte hadde kontakt med russisk etterretning

Telefonavlytting viser at medarbeidere som jobbet med Donald Trumps valgkamp hadde kontakt med russisk etterretning gjentatte ganger.

VRIEN SAK: Michael Flynns kontakt med den russiske ambassadøren har blitt en meget vanskelig sak for president Donald Trump. Nå viser det seg at kontakten med russisk etterretning skal ha vært mer omfattende enn det som tidligere er kjent. AFP PHOTO / SAUL LOEB Foto: Saul Loeb
VRIEN SAK: Michael Flynns kontakt med den russiske ambassadøren har blitt en meget vanskelig sak for president Donald Trump. Nå viser det seg at kontakten med russisk etterretning skal ha vært mer omfattende enn det som tidligere er kjent. AFP PHOTO / SAUL LOEB Foto: Saul Loeb

Donald Trumps medarbeidere var gjentatte ganger i kontakt med russisk etterretning i løpet av valgkampen i USA, ifølge New York Times og CNN.

Opplysningene stammer fra kilder i amerikansk politi og etterretning, som ofte overvåker telefonsamtalene til russiske tjenestemenn og etterretningsfolk.

Medlemmer i valgkampen og andre Trump-medarbeidere var flere ganger i kontakt med etterretningsansatte i Russland året før valget, opplyser fire tidligere og nåværende embetsmenn til avisen New York Times.

Amerikansk etterretning begynte avlytting rundt samme tid som de fant bevis på at Russland forsøkte å forstyrre presidentvalget ved å hacke Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC).

Selv om omfanget av kontakten mellom Trumps medarbeidere og russiske etterretningsfolk skal ha vært omfattende, er det så langt ikke kommet fram bevis for at Trumps folk samarbeidet med russerne da de angivelig prøvde å påvirke valget.

At folk tilknyttet amerikanske valgkamper har kontakt med folk som viser seg å tilhøre utenlandske etterretningstjenester, er ikke uvanlig, ifølge CNN. Det som er uvanlig i dette tilfellet, er omfanget og hyppigheten.

I tillegg kom Trump med flere oppsiktsvekkende uttalelser om Russland i løpet av valgkampen. I en tale i fjor sommer sa presidentkandidaten at han håpet russisk etterretning hadde stjålet informasjon fra Hillary Clintons epostkonto og at dette ville bli offentliggjort.

Ser etter forbindelser

Tidligere er det sagt at målet med hackingen skal ha vært å undergrave den amerikanske allmennhetens tillit til den demokratiske prosessen og hjelpe Donald Trump med å vinne valget ved å sverte Hillary Clinton.

FBI undersøker nå oversikten over telefonsamtalene og den avlyttede kommunikasjonen i jakt på forbindelser mellom Trumps medarbeidere og russiske myndigheter.

Ifølge kildene har FBI i forbindelse med undersøkelsene hentet inn bankutskrifter og reiseoversikter og gjennomført avhør.

Én av Trump-medarbeiderne som blir navngitt i forbindelse med saken, er Paul Manafort. Han var i en periode Trumps valgkampleder, men trakk seg etter anklager om å ha drevet ulovlig lobbyvirksomhet for prorussiske ukrainske politikere.

– Dette er absurd. Jeg har ingen peiling på hva dette dreier seg om. Jeg har så langt jeg vet aldri snakket med russiske etterretningsagenter, og jeg har aldri vært involvert i noe som har å gjøre med den russiske regjeringen eller Putin-administrasjonen eller noen andre saker som er under etterforskning, sier han til New York Times og legger til:

– Det er ikke slik at disse menneskene bærer navnelapper der det står at de er russiske etterretningsagenter.

– Ikke ærlig mot FBI

Samtidig er det klart at FBI intervjuet Donald Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn om kontakten med Russlands ambassadør kort tid etter at Trump ble president.

Innholdet i intervjuet er ikke kjent, men kilder opplyser til New York Times at etterforskerne i det føderale politiet mente Flynn ikke var ærlig.

Hvis myndighetene konkluderer med at Flynn med viten og vilje løy til FBI, kan han bli siktet for lovbrudd. Skandalen har allerede kostet Flynn jobben.

Etter at FBI snakket med Flynn 26. januar, meldte fungerende justisminister Sally Yates til Det hvite hus at det var betydelige forskjeller mellom det etterretningsansatte visste om kontakten og det Flynn opplyste offentligheten om, sier tidligere og nåværende regjeringskilder til avisa. Yates skal ha varslet at dette misforholdet kunne gjøre Flynn sårbar for russisk utpressing.

Russland avviser opplysningene

Regjeringen i Russland avviser opplysningene om kontakten som Donald Trumps medarbeidere angivelig har hatt med russisk etterretning.

– Dette er en avisartikkel som ikke er basert på noen fakta, hevder regjeringens pressetalsmann Dmitrij Peskov, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I en telefonkonferanse med pressefolk onsdag kom han også med en oppfordring om ikke å tro på opplysninger fra anonyme kilder.

En statssekretær i det russiske utenriksdepartementet, Sergej Rjabkov, bekreftet i fjor at det hadde vært kontakt mellom Trumps medarbeidere og russiske tjenestemenn, ifølge New York Times.

Rjabkov kommenterte saken to dager etter presidentvalget i USA. Statssekretærens opplysninger ble tilbakevist av en talsperson for Trump. (©NTB)