Kladdkake - perfekt å ha i bakhånd
Kladdkake er en svensk sjokoladekake som er perfekt å ta frem når man plutselig får kaffegjester. Kaken lager man enkelt og raskt, kunsten er å steke den for lite!
Kladdkake
En populær svensk sjokoladekake med en nesten rå kjerne.
Dette trenger du:
- 100 g smør (eller margarin uten melk for de som ikke tåler melk)
- 2 egg
- 2 ½ dl sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 3 ss kakao
- 2 krm salt
- 2 dl hvetemel
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 175 oC.
Legg smøret i en kasserolle, halvsmelt det på lav varme.
Trekk kasserollen vekk fra platen og rør med en skje eller slikkepott slik at alt smøret er blitt flytende uten å bli for varmt når resten av ingrediensene skal tilsettes.
Mens smøret får hvile, dekk bunnen av en form 18-20 cm i diameter med bakepapir, smør kantene og dryss med kokos.
Tilsett egg, sukker, vaniljesukker, kakao og salt i det smeltede smøret, rør sammen til en glatt deig. Tilsett/sikt i hvetemel og rør sammen til en glatt røre og fordel i den smurte formen.
Stek på midterste rille i varm stekeovn i 15-17 min, ønsker du en «kladdkake» så skal kaken fremdeles være myk/skjelvende i midten når du «rister» lett på formen når den tas ut av ovnen.
Den stekte kaken skal stå og «sette» seg i romtemperatur til den av avkjølt, før den settes i kjøleskapet 1-2 timer.
Da er den klar til å skjæres opp og nytes til en kopp kaffe!
Ønsker du litt ekstra? Server med vispet krem eller vaniljeis og friske bær er ofte tilbehør.
Kaken holder seg i kjøleskapet 5-6 dager og egner seg godt til frysing.
Glutenfri, bruk glutenfritt fint mel til kakebaking eller bruk potetmel.