Nærmere 100 døde i snøskred i Afghanistan og Pakistan

Et ekstremt snøfall i Afghanistan og Pakistan har kostet nærmere 100 mennesker livet.

EKSTREMT: Folk forsøker å få kontroll over snømengdene som har kommet de siste dagene. Foto: Wakil Kohsar
EKSTREMT: Folk forsøker å få kontroll over snømengdene som har kommet de siste dagene. Foto: Wakil Kohsar

Ifølge BBC er det nærmere 100 mennesker som har mistet livet i snøskred flere steder i Afghanistan og Pakistan, opplyser tjenestemenn.

Mange skal være fanget i snømassene.

I Nuristan øst i Afghanistan omkom minst 50 mennesker da en landsby ble begravd av et snøskred, opplyser provinsguvernør Hafiz Abdul Qayum til nyhetsbyrået Reuters.

Titalls flere er ifølge ham fortsatt savnet etter katastrofen.

I provinsen Badakhshan lenger nord har totalt 19 mennesker mistet livet som følge av snøskred, sammenraste tak og trafikkulykker de siste dagene, opplyser en talsmann for guvernøren her. Minst tolv distrikter i provinsen er blitt fullstendig isolert på grunn av snømengdene.

Også i hovedstaden Kabul snødde det tett søndag, noe som har fått myndighetene til å stenge alle offentlige kontorer.

Nord i nabolandet Pakistan døde minst 13 mennesker da et massivt snøskred gikk i en landsby natt til søndag. Fire kvinner og tre barn er blant de omkomne etter skredet i Shershal i distriktet Chitral.

Begravd

Hele åtte boliger ble truffet av snøskredet, opplyser Sheema Ayub Khan, som er talskvinne for redningstjenesten i provinsen Khyber Pakhtunkhwa. Flere fryktes å være begravd i snømassene.

Seks mennesker er berget ut av snøen med livet i behold, opplyser hun. Store snømengder har falt i den pakistanske regionen den siste tiden, og enkelte steder er snøen over én meter dyp.

Det har gjort at de fleste av veiene i området er sperret, noe som gjør redningsarbeidet vanskeligere.

Snø mange steder

Hele 22 av Afghanistans 34 provinser har opplevd tungt snøfall den siste tiden, opplyser beredskapsminister Omer Mohammadi søndag. Vest i Afghanistan døde minst to personer og over 100 dyr på grunn av kulda i provinsen Baghdis.

Snøskred inntreffer hyppig i det fjellrike landet. Mangel på utstyr og dårlig infrastruktur gjør ofte redningsarbeidet vanskelig. Tiår med væpnet konflikt har gjort Afghanistan til ett av verdens fattigste.

Også i Pakistan går mange liv tapt årlig som følge av ekstremvær, ofte i form av snøskred om vinteren og oversvømmelser om sommeren.

(©NTB)