Trump-rådgiver diktet opp massakre

President Donald Trumps nære rådgiver Kellyanne Conway har i et intervju med fjernsynskanalen MSNBC omtalt en massakre i USA som aldri fant sted.

TATT I LØGN: President Donald Trump og hans tidligere kampanjesjef og nåværende rådgiver Kellyanne Conway. Her er de avbildet på en valgkveld i New York November 9, 2016  Foto: Mark Wilson
TATT I LØGN: President Donald Trump og hans tidligere kampanjesjef og nåværende rådgiver Kellyanne Conway. Her er de avbildet på en valgkveld i New York November 9, 2016  Foto: Mark Wilson

Conway, som er kjent for å ha lansert begrepet «alternative fakta», havnet fredag i en ny klemme da hun i et intervju hevdet at to radikaliserte irakere sto bak en massakre i USA.

– Jeg er sikker på at det er nytt for folk at president Barack Obama hadde et seks måneders forbud mot innreise av irakiske flyktninger etter at to irakere kom hit til dette landet, ble radikalisert og sto bak Bowling Green-massakren. Dette fikk ikke mediedekning, sa Conway til MSNBC fredag.

Men det har aldri funnet sted noen massakre i Bowling Green, en by i delstaten Kentucky, verken utført av irakere eller noen andre.

To irakere tiltalt for terrorsmugling

Fakta er at to irakere som var bosatt i Bowling Green, ble tiltalt i 2011 for å ha forsøkt å sende penger og våpen til al-Qaida, og for å ha brukt veibomber mot amerikanske soldater i Irak. Begge irakerne sitter nå bak lås og slå og soner lange straffer.

Deretter innførte Obama grundigere bakgrunnssjekk av irakiske flyktninger, men han innførte aldri innreisestans eller forbud mot flyktninger fra Irak, påpeker Washington Post.

Conway stilte opp i intervjuet for å forsvare Trumps innreiseforbud for flyktninger og for å forklare at Trumps forgjenger Obama sto bak tilsvarende grep.

Fredag morgen, etter intervjuet, la imidlertid Conway ut en melding på Twitter der hun innrømmer at hun tok feil.

– Jeg mente Bowling Green-terrorister, skrev hun.

USA innfører nye sanksjoner mot Iran

USAs president Donald Trump innfører sanksjoner mot 13 personer og 12 selskaper som svar på Irans rakettest.

Dette er de første sanksjonene som Trump-administrasjonen retter mot Iran. Sanksjonene rammer 13 personer og 12 selskaper i Iran og Kina og som Washington mener støtter Teherans ballistiske rakettprogram og Revolusjonsgarden.

– Irans fortsatte støtte til terrorisme og utvikling av landets ballistiske rakettprogram utgjør en trussel mot regionen, våre internasjonale partnere og USA, heter det i en uttalelse fra Trump-administrasjonen.

– Leker med ilden

Før kunngjøringen fredag tvitret president Donald Trump at «Iran leker med ilden – de innser ikke hvor «snill» president Obama var mot dem. Ikke jeg!».

Irans utenriksminister Javad Zarif svarte deretter på Twitter at Iran «aldri tar initiativ til krig» til tross for å bli utsatt for det han mener er amerikanske trusler.

– Vi kommer aldri til å bruke våre våpen mot noen som helst, bortsett fra i selvforsvar. La oss nå se om noen av dem som klager, kan komme med tilsvarende uttalelser, skrev Zarif.

Tidligere denne uken signaliserte også Trump at hans administrasjon vil innta en hardere linje overfor Iran. Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn at Det hvite hus har formelt advart Iran etter testen av en ballistisk rakett søndag, og på grunn av støtten til sjiamuslimske opprørere i Jemen.

– Avtalebrudd

USA mener Iran med rakettesten har brutt atomavtalen mellom Iran og stormaktene som trådte i kraft i januar i fjor. Avtalen innebærer at internasjonale sanksjoner mot Iran ble fjernet, mot at det iranske atomprogrammet ble underlagt strenge vilkår og overvåking.

Iran bekreftet onsdag at landet testet en ballistisk rakett søndag, men avviste at testen var i strid med avtalevilkårene. USA mener raketten som ble testet, var av en type som kan frakte atomvåpen, og dermed i strid med avtalen.

Torsdag avviste Iran advarsler fra Washington som «grunnløse, gjentakende og provoserende». Iran framholder at rakettene skal brukes i forsvarsøyemed og ikke kan utstyres med atomstridshoder.

Tyskland støtter Iran-sanksjoner

Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel sier han har forståelse for Trump-administrasjonens beslutning om å innføre sanksjoner mot Iran.

Irans rakettest søndag var et åpenbart brudd på FN-resolusjonene, uttaler Gabriel ifølge Reuters.

Han sier at han har forståelse for USAs reaksjon på rakettesten.

Men den tyske utenriksministeren advarer mot å blande sammen rakettesten med atomavtalen som Iran og stormaktene framforhandlet i 2015 og som trådte i kraft i januar i fjor.

– Det er åpenbart at rakettesten ikke har noen konsekvens for atomavtalen, og at vi fortsatt støtter implementeringen av denne avtalen. Det er også klart at USA ikke har intensjoner om å stille spørsmål ved denne avtalen nå, sa Gabriel til reportere under et besøk i FN-hovedkvarteret i New York fredag.

NTB