Skiforbundet sendte ut påbud om antidoping-kurs dagen etter at Johaug-bomben smalt

– Altfor dårlig, sier TV 2s ekspert.

BLE BEDT OM Å TA KURS DAGEN ETTER PRESSEKONFERANSE: Langrennsløper Therese Johaug og kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff på pressekonferanse i fjor. Dagen etterpå ble en rekke utøvere hastesendt inn i programmet «Ren idrett». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BLE BEDT OM Å TA KURS DAGEN ETTER PRESSEKONFERANSE: Langrennsløper Therese Johaug og kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff på pressekonferanse i fjor. Dagen etterpå ble en rekke utøvere hastesendt inn i programmet «Ren idrett». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Therese Johaug hadde ikke gjennomført Antidoping Norges opplæringsprogram «Ren idrettsutøver» før sin positive dopingprøve.

Det bekreftet Johaug selv under dagens høring på Ullevaal.

Samtidig bekreftet hun at Skiforbundet, dagen etter hennes egen pressekonferanse, ba henne om å ta det obligatoriske kurset.

– Jeg har fått lite oppfølging av Skiforbundet på det punktet. Jeg kan ikke huske å ha fått beskjed om å gjennomføre modul 1. Vi fikk mail av Skiforbundet dagen etter pressekonferansen min om at vi måtte gjennomføre modul 1 i løpet av 48 timer, sa Johaug.

Det fremstår dermed som at Skiforbundet prøvde å dekke over manglende oppfølging ved å tvinge utøvere til å ta kurset i bakkant av sjokkbeskjeden til det norske folk 13. oktober i fjor.

Forbundet legger seg flat
Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff ønsket først å avvente å kommentere saken overfor TV 2. Klokken 16 sendte forbundet i stedet ut en pressemelding der de beklager at utøvere ikke har blitt tilstrekkelig fulgt opp.

– Vi i langrennsledelsen erkjenner at vi ikke har vært flinke nok til å sørge for at alle utøverne har gjennomført denne siste versjonen, sier Espen Bjervig, administrativ leder i NSF Langrenn.

– Derfor var et av strakstiltakene som ble innført i langrenn 19.oktober i 2016 at alle utøvere skulle gjennomføre dette programmet, skriver forbundet videre.

TV 2-ekspert kritisk
Ifølge Mads Kaggestad, som følger Johaug-saken for TV 2 fra Ullevaal, ble Johaugs påstand om mailen - og den manglende oppfølgingen fra Skiforbundet - møtt med spredt latter fra pressesalen han satt i.

Her er Johaug på plass i salen

– Det har nok eksistert manglende ydmykhet på ledernivå i norsk idrett. De har tenkt at dette ikke har vært nødvendig å ha fokus på. Dette har fått fatale følger, både med denne saken, men også i Martin Johnsrud Sundby-saken.

– Det viser seg at ingen har blitt skolert i forhold til det som går på antidopingregler og medikamenter. At utøverne i tillegg blir kommandert til å ta dette kurset dagen etter at Johaugs pressekonferanse, da var det spredt latter i salen, sier Kaggestad.

– Her må forbundene gå i seg selv. Alle utøvere må igjennom dette på en skikkelig måte.

Informasjonen er relevant i skyldspørsmålet rundt lengden på Johaugs eventuelle straff etter dopingavsløringen. Hvis forbundet har slurvet med oppfølgingen av programmet, vil det være fordelaktig for Johaug å belyse dette.

Johaug-advokat Hjort fortalte tidligere onsdag at det ikke kun var Johaug som fikk beskjed om å gjennomføre «Ren utøver»-programmet dagen etter at hun gråt foran hele Norge.

– Dette er ikke et særtilfelle, sier Hjort.

– Hun hadde verken registrert seg i systemet eller gjennomført programmet, sa Kiær. Først dagen etter pressekonferansen hvor den positive prøven ble offentliggjort, gjennomgikk hun dette kurset.

PS: Under Johaugs partsforklaring kom det også frem det var en feil i hennes rapportering i Adams-systemet mellom 25. og 30 august.

– Som sagt, så var jeg veldig sliten og lei. Jeg mener og huske at jeg satt opp at jeg var i Seiser de første dagene, mens det stod i Adams sine systemer at jeg var i Oslo. Jeg skulle inn å endre noe, og så feilen, svarer Johaug.

– Jeg fikk også en slik bemerkning da jeg var aktiv, sier Mads Kaggestad.

– Dette kan skje alle. Jeg har hørt om utøvere som har hatt 3-4-5 slik anmerkninger, uten at det har ført til konsekvenser.

(©NTB/TV 2 Sporten.)

Mer innhold fra TV 2