Fiskegrateng - nydelig start på 2017

Wenche har kjøpt inn fersk torsk i starten av det nye året.

Den fisken tryller hun om til en fantastisk fiskegrateng, en vinner både hos små og store rundt middagsbordet!

Fiskegrateng servert med eple og gulrot råkost

Ca 4 dl kokt fisk uten skinn eller ben (ev ca 500 g rå fisk uten skinn og ben, se tips)

ev ca 1 1/2 dl ukokt makaroni (hvis du har lite fisk)

Gratengsaus:

  • 2 ss smør
  • 1 sjalottløk
  • 3 ss hvetemel
  • ca 3 dl melk
  • 1 ¾ ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 ts revet muskatnøtt
  • 3 egg, plommer og hvite hver for seg
  • Strøkavring/malt brød ev tilsatt litt finrevet ost.
FISKEGRATENG: Populær og sunn middag for store og små. Foto: TV 2
FISKEGRATENG: Populær og sunn middag for store og små. Foto: TV 2

Varm ovnen til 200oC.

Damp fisk i en kasserolle i litt lettsaltet vann i 3-4 min(fiskekraften kan erstatte litt av melken i sausen).

Hvis lite fiske, kok makaroni etter anvisning på pakken.

Hell av kokevannet.

Smelt smør, tilsett finhakket sjalottløk og la den surre seg blank.

Rør inn hvetemel og spe med melk.

Kok opp sausen under omrøring.

Smak til med salt, pepper og finrevet muskatnøtt.

Avkjøl sausen litt og vend inn 3 eggeplommer, fisk og ev makaroni.

Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i gratengsausen.

Fyll gratengen i en smurt form, eller porsjonsformer.

Dryss over strøkavring.

Stek gratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200oC i 40-50 min.

Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.

Server med kokte poteter, råkost av revene gulrøtter og revet eple og en dressing av presset sitronsaft og litt honning eller noen sukkerkorn.

Tips: Fiskegrateng kan også lages på rå fisk. Rå fisk vil gi fra seg væske, tilsett 1 ss hvetemel ekstra i sausen og stek fiskegratengen 6-8 min lengre.

Rå fisk i biter tilsettes direkte i den hvite sausen.