Putin: Vil ikke utvise amerikanske diplomater

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har anbefalt president Vladimir Putin å utvise 35 amerikanske diplomater, men Putin sier nei.

SIER NEI: Russlands president Vladimir Putin vil ikke gjøre det samme som Barack Obama - utvise 35 diplomater. Foto: Sergey Guneyev / AP
SIER NEI: Russlands president Vladimir Putin vil ikke gjøre det samme som Barack Obama - utvise 35 diplomater. Foto: Sergey Guneyev / AP

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har anbefalt Putin å svare USA med samme mynt, og utvise 35 diplomater fra landet.

Men Russlands president Vladimir Putin opplyser nå at han ikke vil utvise amerikanske diplomater, ifølge AFP.

– Vi kommer ikke til å skape problemer for amerikanske diplomater. Vi kommer ikke til å utvise noen, sier Putin i en uttalelse.

– Vi forbeholder oss retten til gjengjeldelsestiltak. Vi planlegger våre neste steg i å reparere russisk-amerikanske relasjoner basert på politikken til administrasjonen til Donald Trump, sier Putin videre.

Tidligere fredag ble det klart at Lavrov på sin side ønsker å utvise 31 amerikanere som jobber ved ambassaden i Moskva, og de fire andre ved konsulatet i St. Petersburg, skriver CNN.

Svarer Obama

Anbefalingen fra Lavrov kom som et resultat av at USA torsdag besluttet å utvise 35 russiske diplomater, etter påstander om hackerangrep i forbindelse med presidentvalget.

– Vi kan selvfølgelig ikke la denne typen fornærmelser forbli ubesvart. Gjensidighet danner grunnlaget for diplomati og internasjonale relasjoner, sier Lavrov.

De russiske diplomatene har fått 72 timer på å forlate USA sammen med sine familier.

Det demokratiske partiet ble utsatt for omfattende datainnbrudd under valgkampen, og store mengder dokumenter ble lekket til Wikileaks og publisert der.

FBI, CIA og andre etterforskningsorganer har konkludert med at Kreml sto bak hackerangrepet. Etterforskerne mener dette ble gjort for å hjelpe republikanernes kandidat, Donald Trump, med å vinne valget.

Ifølge Sky News avviser Lavrov beskyldningene om at Russland har forsøkt å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget.

Utenriksministeren kaller beskyldningene for «grunnløse».

Deja vu av kald krig

Det har kommet reaksjoner fra flere russiske hold etter president Obamas beslutning torsdag.

Den russiske ambassaden i Storbritannia svarte med å twitre et bilde av en kylling – med ordet LAME.

– President Obama utviser 35 russiske diplomater i kald krig-deja vu. Som alle andre, inkludert det amerikanske folket, er vi glad for at vi snart ikke ser mer til denne administrasjonen, skriver ambassaden på sin offisielle Twitter-konto.

Statsminister i Russland, Dmitry Medvedev anklager Obama-administrasjonen for å avslutte sin tid i Det hvite hus med å ødelegge USAs forhold til Russland.

– Dessverre har Obama-administrasjonen, som begynte sin tid med å bygge opp et samarbeid, endt sin tid med anti-russisk pine. Hvil i fred, skriver Medvedev.

– Ikke noe nytt å stjele informasjon

Pensjonert generalløytnant Kjell Grandhagen sier man over tid har sett en utvikling der Russland bruker det digitale rom for å spre informasjon og påvirke prosesser. Grandhagen mener det er «ganske dramatisk» at russerne synes å ha forsøkt å påvirke det amerikanske valget.

SPENT PÅ UTVIKLINGEN MED TRUMP I DET HVITE HUS: Kjell Grandhagen vil ikke karakterisere det siste døgnets hendelser som spesielt dramatisk. Han er mer spent på hva som vil skje når Trump blir president.
SPENT PÅ UTVIKLINGEN MED TRUMP I DET HVITE HUS: Kjell Grandhagen vil ikke karakterisere det siste døgnets hendelser som spesielt dramatisk. Han er mer spent på hva som vil skje når Trump blir president.

– Det å stjele informasjon er ikke noe nytt, men å spre det ut igjen slik det er gjort nå er helt nytt. Selvfølgelig er det et farlig trekk fra Russlands side. Andre land vil ikke akseptere at fremmede makter har innflytelse på valg og demokratiske prosesser. Det er helt uakseptabelt, sier Grandhagen til TV 2.

At Obama svarer med å utvise 35 diplomater, mener den tidligere generalløytnatnen både er forventet og nødvendig.

– Han følte et sterkt behov for å markere at russisk hacking som influerer et amerikansk valg ikke er akseptabelt. At russernes reaksjon er mer avmålt er også helt som forventet. De er nå mer fokusert på det som skjer etter 20. januar, når Trump innsettes som president. Det er det som skjer etter 20. januar som blir spennende å følge med på, sier Grandhagen.

NTB/TV 2