Bent Stiansen og Sturla Berg Johansens gratinerte hummer

Lysten på litt hummer til nyttårsfesten?

IMPONER: Med denne hummeren kan du imponere gjestene dine. Foto: Sara Johannessen
IMPONER: Med denne hummeren kan du imponere gjestene dine. Foto: Sara Johannessen

Bent Stiansen og Sturla Berg Johansen lager hummer på Underholdningsåret 2016 på TV 2 mandag kveld.

Her får du Bents tips til hvordan imponere dine nyttårsgjester.

Gratinert hummer

  • 2stk Kokte hummere à 500-600g
  • 1dl Hakket sjalottløk
  • 1/2ts Kajennepepper
  • 1ss Hvetemel
  • 1dl Eplemost
  • 1dl Melk
  • 1dl Kremfløte
  • 2ts Dijonsennep
  • 1/2ss Sitronsaft
  • 1/2ts Salt
  • 150g Lagret Jarlsberg, Comté, Appenzeller eller lagret Norvegia

Hummeren kan kokes en til to dager før, og renses dagen før og kuttes i biter. Sausen lages samme dag og gratineringen skjer når gjestene sitter til bords. Eplesalaten lages samme dag. Risen kokes samme dag.

Del hummerene i to og ta ut alt kjøttet fra halen og klørne.

Del hummerkjøttet i biter på 2 cm.

Smelt smøret i en kjele og tilsett hakket sjalottløk. Fres i 1 minutt.

Tilsett cayennepepper og hvetemel og bland godt. Spe med eplemost og kok opp.

Tilsett så melk og fløte. La det koke i 2 minutter til en tykk, hvit saus.

Smak til med Dijonsennep, sitronsaft og 100 gram revet smakfull ost.

Sett ovnen på 250 grader grill og varmluft.

Bland den tykke sausen med hummerbitene og legg alt pent tilbake i de fire halve hummerskallene.

LAGER MAT: Sturla Berg Johansen og Bent Stiansen. Foto: Sara Johannessen
LAGER MAT: Sturla Berg Johansen og Bent Stiansen. Foto: Sara Johannessen

Dryss med resten av den revne osten og legg den fylte hummeren på et stekebrett.

Sett stekebrettet inn i ovnen på midterste rille og gratiner hummeren der i ca 5 minutter til osten er gyllen og hummeren varm. Serveres med eplesalat og varm basmatiris.

Frisk eplesalat

  • 1stk Pose blandet salat
  • 2stk Epler
  • 2stk Stilker stangselleri
  • 100g Valnøtter
  • 1dl Olivenolje
  • 2ss Sitronsaft
  • 0.25tsSalt
  • Kvernet hvit pepper

Vask salaten, tørk den godt og legg den over i en bolle. Skjær eplene i tynne skiver, så i strimler og ha dem i salaten.

Det samme gjøres med stangsellerien.

Grovhakk valnøttene og dryss på salaten.

Bland olivenolje sammen med sitronsaft, salt og pepper og hell over salaten ved servering.

Vask risen to til tre ganger i vann for å få vekk rismelet.

Kok opp vann med salt og la risen koke i 20 minutter.

Sil av vannet og la risen renne tørr.

Smelt smør i en kjele og tilsett hakket sjalottløk. Fres i 1 minutt og tilsett risen.

Vend godt sammen og ha på strimlet flatpersille, og eventuelt litt mer salt.

Mer innhold fra TV 2