Forholdet kjølner ytterligere:

Kina har tatt amerikansk undervannsdrone i arrest

Kina har tatt beslag i et ubemannet amerikansk undervannsfartøy i Sør-Kina-havet, opplyser en amerikansk forsvarskilde.

VAR I INTERNASJONALT FARVANN: Det amerikanske forskningsskipet USNS Bowditch slapp ut en undervannsdrono som nå er tatt i arrest av Kina.  Foto: Us Navy
VAR I INTERNASJONALT FARVANN: Det amerikanske forskningsskipet USNS Bowditch slapp ut en undervannsdrono som nå er tatt i arrest av Kina.  Foto: Us Navy

Pentagon-talsmann Peter Cook sier det er snakk om en undervannsdrone som tilhører den amerikanske marinen og som brukes til forskning- og testoppdrag.

Det var mannskapet på det amerikanske marinefartøyet Bowditch som torsdag oppdaget at undervannsdronen var borte.

Tatt i internasjonalt farvann

– Det viste seg at det var tatt i arrest av et kinesisk marinefartøy, sier Cook og legger til at dronen befant seg i internasjonalt farvann om lag 80 kilometer utenfor Subic Bay på Filippinene.

Ifølge Pentagon-talsmannen var undervannsdronen på et sivilt oppdrag i Sør-Kina-havet der det holdt på å teste saltinnhold og temperatur i sjøen, da det ble tatt i beslag fredag.

– Dronen samlet inn uklassifisert informasjon, sier Cook.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har sendt en formell protest til myndighetene i Beijing der det krever at forskningsdronen blir utlevert så fort som mulig, skriver The New York Times fredag.

Sikkerhetspolitisk spenning

Situasjonen i Sør-Kina-havet har blitt stadig mer tilspisset de siste årene ettersom både Kina og flere andre land, deriblant Filippinene og Vietnam, har gjort krav på deler av farvannene. I tillegg er forholdet mellom USA og Kina kjølnet betraktelig etter at Donald Trump ble valgt til USAs neste president.

På tross av sterk spenning på det sikkerhetspolitiske feltet, så har USA og Kina opprettholdt en stor handel og mye samarbeid på det økonomiske feltet. Men hvis Trump gjennomfører valgløftene om å øke tollsatsene til Kina, kan det bety økonomisk katastrofe for Kina. Det vil igjen bety fare for at den sikkerhetspolitiske situasjonen kan tilspisse seg enda mer.

(©NTB/TV 2)