Facebook vil at DU skal jakte på falske nyheter

Facebook iverksetter nye tiltak for å hindre spredning av falske nyheter i det sosiale nettverket.

Facebook trenger hjelp til å avdekke falske nyheter. 
Facebook trenger hjelp til å avdekke falske nyheter. 

Det skal både bli lettere å varsle om at en melding er falsk, i tillegg til at Facebook vil engasjere utenforstående faktasjekkere. Falske meldinger vil bli merket slik at det kommer opp en advarsel hvis man ønsker å dele den med andre brukere.

– Vi tror på at man skal gi folk en stemme, og at vi ikke på egen hånd kan agere som sannhetens vokter, så vi vil håndtere dette problemet på en forsiktig måte, skriver Facebook i en pressemelding torsdag.

Selskapet skriver videre at innsatsen skal rettes inn mot «det verste av det verste, på klare svindelhistorier som blir spredt av spammere for deres egen vinnings skyld».

Les også: Tenåringer i Makedonia tjener seg søkkrike på falske nyheter

Hvis en rekke brukere varsler om at en nyhet er falsk, vil Facebook sende historien videre til faktasjekkere. Hvis de finner ut at den er usann, vil den bli merket som «omdiskutert», og det vil være en lenke som forklarer hvorfor.

De omstridte historiene vil ikke bli fjernet umiddelbart, men muligens vil de havne på bunnen av brukerens nyhetsstrøm. Samtidig vil det ikke være mulig for firmaer eller enkeltpersoner å betale for at disse historiene få ekstra god plass i strømmen.

Problemet med nyhetsartikler uten rot i virkeligheten fikk stor oppmerksomhet i kjølvannet av presidentvalget i USA i høst. I løpet av valgkampen fikk en lang rekke slike artikler stor oppmerksomhet i sosiale medier, og kritikere mener falske nyheter kan ha påvirket utfallet av valget.

Fem enkle råd: Slik avslører du falske nyheter

  • Pass deg for sensasjonelle overskrifter
    Fabrikkerte nyheter inneholder ofre stor bruk av versaler, utropstegn og sensasjonelle overskrifter.
  • Mangel på substans
    Du bør alltid lese hele artikkelen. Mangel på substans er et kjennetegn ved falske nyhetsartikler. – Det er ofte et kjennetegn, men samtidig kan du si at det også er et kjennetegn ved noen vanlige nyhetsartikler som ikke fabrikkerte, sier han.
  • Bruk Google
    Sjekk om andre nyhetsformidlere har omtalt saken. Gjør et lite Google-søk for å se om det er andre store nyhetskilder som melder om den samme saken. Er det ikke det, så er det antakelig heller ikke en sann nyhet.
  • Bruk de profesjonelle granskerne
    Et godt råd er å sjekke om den aktuelle artikkelen blitt undersøkt av profesjonelle faktasjekkere. Eksempler på slike nettjenester er Factcheck.org, Snopes.com og Viralgranskaren.
  • Sjekk domenet
    Mange nettsteder er ikke det de utgir seg for å være. Derfor bør du sjekke nettadressen til nettstedet som faktisk har publisert nyheten. The Next Web viser blant annet til ABCnews.com.co som forsøker å utnytte autoriteten til amerikanske ABC News, men som i virkeligheten er noe helt annet.

(©NTB/TV 2)