Ikke glem forfriskende tilbehør til julematen

Det kan fort bli mye fokus på kjøttet og fisken, men ikke glem alt det deilige tilbehøret. Husk at salat er både lett, friskt og fargerik på julebordet.

Med mye kjøtt og fisk er det godt med friskt tilbehør som salat til julematen. Wenche har laget tre salater som passer til forskjellig julemat.

Waldorfsalat

Denne passer til stekt kalkun, skinkestek, juleskinke, røkt lammelår, lammerull, sylte og til varmrøkt fisk.

Du trenger:

  • 2 syrlige epler
  • 2 ringer ananas
  • 2-3 stilker stilkselleri
  • ca 100 g blå druer
  • 12-14 valnøtter
  • 1 1/2 dl kremfløte
  • 1 1/2 dl majones
  • saften av 1/2 sitron
  • 1-2 ts sukker

Skjær epler, ananas og stilkselleri i biter/ båter. Del druene i to og ta ut steinene. Grovhakk valnøttene (hold av noen hele til pynt).

Stivpisk kremfløten og bland inn majones og smak til med sitronsaft og sukker.

Bland alt lett sammen. Pynt med druer og valnøtter.

Valenciasalat

Denne salaten kan serveres både til kjøtt og fisk.

Du trenger:

  • 1-2 epler
  • 1 stor appelsin
  • 1-2 pærer
  • 2-3 ringer ananas
  • ca 100 g blå druer
  • 100 g hasselnøtter eller valnøtter
  • ca 1 dl majones
  • ca 1 dl crème fraiche
  • saften av 1 appelsin
  • litt sukker

Skjær alt i biter/ båter. Hakk nøttene. Rør sammen majones og crème fraiche og smak til med saft av appelsin og eventuelt litt sukker, eller litt av laken fra hermetisk ananas. Bland sammen frukt og dressing. Dryss litt nøtter over ved servering.

Salat med røde bønner

Hermetiske røde bønner skylles i kaldt vann, bland med finhakket løk, stangselleri, eple, appelsin og druer ev annen frukt og grønnsaker ev hakkede nøtter.

Dressing til 4 personer: ½ dl balsamicoeddik, 2 dl god olivenolje, salt pepper.