Kirken frykter fremtiden

Stadig færre går til gudstjenester, og snittalderen for prestene her i landet blir høyere. Siden 2005 har besøkstallene på kirkens gudstjenester falt med en million.

EN MILLION FÆRRE PÅ GUDSTJENESTE: Den norske kirke sliter på flere fronter. Bildet viser Holmsbu kirke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EN MILLION FÆRRE PÅ GUDSTJENESTE: Den norske kirke sliter på flere fronter. Bildet viser Holmsbu kirke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lavere gudstjenestedeltakelse og presterekruttering er de største truslene mot Kirken i Kirkerådets egen risikovurdering, skriver Vårt Land.

I fjor var den totale gudstjenestedeltakelsen 6,7 millioner fordelt på 70.000 gudstjenester. Fra 2014 til 2015 var det 2,1 prosent færre deltakere på gudstjenestene i Den norske kirke.

Sammenlignet med 2005 representerer 2015-tallene en nedgang på nær én million deltakere.

– Situasjonen er ytterst alvorlig, her kreves det strategier og handling for å minimere risikoen, sier Paul Erik Wirgenes, direktør i Kirkerådets avdeling for menighetsutvikling.

Samtidig er 29 prosent av presteskapet i Den norske kirke over 60 år. Innen 2025 vil alle disse være pensjonister. Dermed forsvinner 374 prester ut av et jobbmarked som allerede sliter med rekrutteringsproblemer. Samtidig er 30 prosent av presteskapet mellom 50 og 59 år. En stor andel i denne gruppen vil også gå av med pensjon i løpet av de neste ti årene. (©NTB)