Fantastiske pepperkakehus og saftige Lussekatter

Linn Kristina Linnebo-Olsen er ekspert på pynting av pepperkakehus og viser frem fantastiske resultater i Wenches kjøkken. Wenche selv lager selvfølgelig Lussekatter til dagens feiring.

(Glutenfri egen oppskrift, egg og melkefri se tips)

Lussekatter

Dette trenger du:

25-30 stk (avhengig av størrelse)

  • Ca 1 kg hvetemel, begynn med 900 g
  • 50g gjær
  • 1 ts bakepulver
  • 150 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • ¼ ts salt
  • 5 dl melk
  • 1-2 g knust/ støtt safran
  • 1 egg (kan erstattes med ½ dl melk)
  • 150 g mykt smør
  • vispet egg til pensling
  • rosiner til pynt

Slik gjør du:

Bruk en kjøkken maskin.

Bland sammen det tørre i bakebollen (begynn med 900 g hvetemel).

Tørrgjær drysses i det tørre/fersk gjær smuldres i det tørre.

Varm melk, knust safran og egg til fingervarmt og tilsett i melblandingen mens maskinen går.

Elt sammen i 8-10 min, middels/sakte hastighet.

Tilsett så mykt smør i terninger og elt til deigen slipper bakebollen. Mot slutten kan hastigheten økes noe.

Er deigen før løs tilsett mer hvetemel.

Dekk bakebollen med plast og sett til heving i 40-50 min.

Ha deigen over på et bakebord og del i biter.

Form til forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett.

Dekk med et klede og etterhev ca 30 min.

Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg.

Stek i midt i varm stekeovn, 225oC i ca 12-15 min (avhengig av str på lussekattene)

Avkjøl på rist.

Tips:

- Søte lussekatter, pensle de ferdig stekte lussekattene med smør og dypp i sukker.

- Deigen kan også formes til en kringle. Sett lys i kringlen ved servering.

Melkefri

Erstatt melk med vann, rismelk, havremelk, soyamelk eller eplejuice

- Smør erstattes med myk margarin uten melk og salt, ev med 1 ½ dl rapsolje til baking.

- Egg kan sløyfes, erstatt ev med ¼ - ½ dl ekstra væske.

Glutenfritt

Erstatt hvetemel med Toro lys melblanding, les på pakken ELLER bruk denne oppskriften:

Glutenfrie lussekatter med kesam

Dette trenger du:

  • 1 boks kesam
  • 3 dl varmt vann
  • 2 ss fiberhusk
  • 70 g (3 ss) jyttemel
  • 50 g gjær
  • 6 ss rapsolje til baking
  • 1 1/2 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • ½ - 1 g malt safran
  • 1 pk Semper finmel,(uten fiber til fine boller)

Slik gjør du:

Ha kesam i en arbeidsbolle tilsett varmt vann (Bruk kesam boksen, nesten full). Ikke for varmt.

Rør sammen, tilsett fiberhusk og jyttemel og la kjøkken maskinen gå i ca 5-8 min får å få en fin struktur på deigen.

Blandingen bør nå være «fingervarm».

Tilsett gjær, olje, sukker, krydder, salt, sempermel.

Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 min.

Bruk olje på hendene og bakebordet når deigen til formes.

Trill ut en lang pølse og del opp i passe biter og form til lussekatter eller boller.

Legg dem på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la heve i 30 – 40 min.

Pensle med egg, melk eller vann tilsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket.

Stekes ved 225 oC på midterste rille i 12-15 min.

LUSSEKATTER: Tradisjonsrik bakst til feiring av Sankta Lucia. Foto: TV 2
LUSSEKATTER: Tradisjonsrik bakst til feiring av Sankta Lucia. Foto: TV 2