«Skam» får språkpris

TV-serien får språkpris for å bygge opp positive holdninger til nabospråkene i Norden.

PRISVINNER: Tredje sesong av Skam handler om Isak (Tarjei Sandvik Moe) og Even (Henrik Holm), som forelsker seg i hverandre. Foto: NRK
PRISVINNER: Tredje sesong av Skam handler om Isak (Tarjei Sandvik Moe) og Even (Henrik Holm), som forelsker seg i hverandre. Foto: NRK

TV-serien «Skam» mottar Nordens språkpris 2016 for å engasjere et ungt nordisk publikum og for å bygge opp positive holdninger til nabospråkene i Norden.

«Skam» er et godt eksempel på at dubbing av skandinaviske filmer og serier ikke er nødvendig, sier juryen i sin begrunnelse.

«Originalspråket er med andre ord en viktig del av seer-opplevelsen, en identitetsmarkør som er annerledes, men likevel så kjent og lik ens egen at den enkelt kan tas opp i eget repertoar», heter det i begrunnelsen.

HOVEDROLLEN: Tarjei Sandvik Moe spiller Isak i Skam.  Foto: NRK
HOVEDROLLEN: Tarjei Sandvik Moe spiller Isak i Skam.  Foto: NRK

– Utrolig gøy

Regissør og manusforfatter Julie Andem vil motta prisen mandag ettermiddag på Abbediengen Hovedgård i Oslo.

– Jeg mener også at det er veldig fortjent, all den tid «Skam» har fått skandinavisk ungdom til å interesse seg for norsk og innse at vi tilhører samme språkfamilie. «Skam» bygger språkbro til resten av Norden. Det er utrolig gøy, sier redaksjonssjef Håkon Moslet i NRK P3.

Danske og svenske fans

I løpet av sine tre sesonger har NRK-serien også fått fans utenfor Norge. I Danmark sendes serien på kanalen DR3, og i Sverige på SVT.

Seere fra omtrent 20 land ser Skam via seriens nettsider, ifølge Aftenposten. Dette inkluderer land som USA, Russland, England og Mexico.

«Skam» er en nettbasert dramaserie i tre sesonger produsert av NRK P3. Serien handler om livet til en rekke ungdommer på Hartvig Nissens skole i Oslo.

«Skam» er det mest sette programmet på NRKs nett-TV, og flere hundre tusen følger serien gjennom nettsiden og nett-TV.

(©NTB/TV 2)

Har du fått med deg disse klippene?

Se flere videoer