François Hollande tar ikke gjenvalg

Frankrikes president François Hollande tar ikke gjenvalg som president. Det opplyste han på en pressekonferanse torsdag kveld.

PRESIDENT; Frankrikes president Hollande.  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN
PRESIDENT; Frankrikes president Hollande.  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN

Den franske presidenten stiller ikke som kandidat ved presidentvalget til våren. Den oppsiktsvekkende beslutningen om å kaste inn håndkleet etter bare en periode kom i en TV-sendt tale i kveld.

I en tale til nasjonen i kveld begrunnet han beslutningen med at han ikke er en samlende person, Hollande ligger på et historisk lavmål på popularitetsmålingene.

Det har vært spekulert på om presidenten vil lansere sitt kandidatur denne uka. Financial Times skrev onsdag at Sosialistpartiets leder selv tror han kan forene venstresiden mot François Fillon, som nylig vant Republikanernes nominasjonsvalg.

Men Hollande er ingen populær mann i Frankrike. På flere meningsmålinger har han fått oppslutning fra bare fire prosent av velgerne, og enkelte målinger tyder på at han vil få under 10 prosent av stemmene dersom han stiller til valg.

Sosialistpartiet har nominasjonsvalg 22. og 29. januar. Allerede har Arnaud Montebourg, Marie-Noelle Lienemann, Benoit Hamon og Gerard Filoche erklært seg som kandidater.

Hollandes tidligere økonomiminister, Emmanuel Macron, stiller dessuten som kandidat for et nystiftet sentrumsparti.

NTB/TV 2

Mer innhold fra TV 2