Fidel Castro er død

Cubas tidligere president Fidel Castro er død, opplyser hans bror Raul Castro.

DØD: Cubas tidligere president Fidel Castro er død. Foto: OMARA GARCIA MEDEROS / AFP / NTB Scanpix
DØD: Cubas tidligere president Fidel Castro er død. Foto: OMARA GARCIA MEDEROS / AFP / NTB Scanpix

Cubas tidligere president Fidel Castro er død i en alder av 90 år, bekrefter hans bror, president Raul Castro.

Diktatoren døde i Havanna sent fredag kveld.

– Øverstkommanderende for den cubanske revolusjonen døde klokken 22.29 i kveld, kunngjorde president Raul Castro på statlig fjernsyn.

Begravelsen finner sted 4. desember, melder nyhetsbyrået AFP. Cubas tidligere president skal i henhold til eget ønske kremeres allerede lørdag.

Det er erklært ni dagers landesorg, og fra 26. november til 4. desember skal «all offentlig virksomhet og tilstelninger opphøre, og flagget skal fires på halv stang på offentlige bygninger og militæranlegg», heter det i en uttalelse fra myndighetene.

Castros aske skal begraves i Santiago 4. desember, etter en fire dagers prosesjon gjennom landet. Han var president på Cuba fram til 2006, da han av helsegrunner overlot makten til sin bror.

Fidel Castro feiret sin 90-årsdag i Cubas hovedstad Havanna i august, og han gjorde da en sjelden offentlig opptreden.

90-åringen ble feiret med en TV-sendt gallaforestilling i Karl Marx-teateret i den cubanske hovedstaden.

«Mannen med ti liv»

Mannen som egentlig het Fidel Alejandro Castro Ruz, er den cubanske revolusjonens far og en av det 20. århundrets mest ikoniske helter i den latinamerikanske verden.

 – Få ledere har vært så dominerende gjennom 50 år

Hans far var spansk immigrant, og moren jobbet som husholderske. Som ung mann studerte Fidel jus på universitetet i Havanna, men han ble etter hvert dratt mot politikken. Som 21-åring deltok han i en internasjonal båtekspedisjon til Den dominikanske republikk for å forsøke å avsette landets diktator Rafael Trujillo.

Fidel Castro ble et forbilde for unge verden rundt. En av dem som ble grepet av historien om revolusjonen på Cuba, var NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Som 11-åring var han inspirert av Che Guevara og Fidel Castro, helt til det gikk opp for ham at det innebar vold, fortalte søsteren Camilla i et intervju med TV 2 i 2013.

Castro er blitt omtalt som «mannen med ti liv», fordi han overlevde ti amerikanske presidenter. I mange tiår var han Washingtons erkefiende. Ifølge hans tidligere sikkerhetssjef overlevde han 638 drapsforsøk, skriver Expressen.

– Hvis det å overleve drapsforsøk hadde vært en olympisk øvelse, ville jeg vunnet gullmedalje, har Castro sagt.

Ifølge statsviter og Cuba-ekspert Vegard Bye iverksatte den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA minst 100 drapsforsøk mot den cubanske statslederen.

– Det var ikke akkurat noe varmt forhold etter at Fidel Castro kom til makten. USA prøvde å styrte ham flere ganger, men lyktes aldri. Handelsblokaden som fortsatt eksisterer, startet under Kennedy-administrasjonen, sier Mathias Ask, TV 2s reporter i New York.

Tiår med handelsblokade

Castro sto i spissen for revolusjonen på slutten av 1950-tallet, som forvandlet den karibiske øystaten til et kommunistisk ledet land.

Lederen for kommunistregimet styrtet kuppmakeren Fulgencio Batista, som hadde samarbeidet tett med USA. I 1961 mislyktes paramilitære Batista-tilhengere, støttet av USA, i et invasjonsforsøk i Grisebukta. I 1962 utplasserte Sovjetunionen atomraketter på Cuba. Dette utløste den såkalte Cuba-krisen, en av de mest tilspissede krisene under den kalde krigen.

USAs handelsblokade gjorde Cuba økonomisk avhengig av Sovjetunionen og Øst-Europa. Etter at jernteppet falt, gikk Cuba inn i en alvorlig økonomisk krise.

 I Miami feires Castros død i gatene

I 2009 åpnet USAs president Barack Obama for samtaler med Cuba, mens han lempet på Cuba-restriksjonene. I 2014 startet USA og Cuba historiske forhandlinger, og i 2015 ble de diplomatiske forbindelsene formelt gjenopptatt.

Feiret i gatene

Mens statsledere verden rundt begynte dagen med å uttrykke sine kondolanser, ble nyheten om Castros død feiret av eksilcubanere i Miami.

Allerede en halvtime etter at det var meldt at Fidel Castro var død, var gatene i Lille Havana i Miami fulle av jublende eksilcubanere.

Tusener av mennesker slo på grytelokk, viftet med cubanske flagg og kjørte i kolonner langs Calle Ocho, hovedgata i den cubanske bydelen. Fyrverkeri lyste opp nattehimmelen, og salsamusikk strømmet fra bilradioene.

– Cuba sí, Castro no, ropte noen av dem som feiret, mens andre ropte «Cuba libre» – Fritt Cuba.

Politiet sperret av gatene rundt den legendariske Café Versailles, som i flere tiår har vært selve episenteret for motstanden i USA mot Castros regime. Søt cubansk kaffe er like typisk for kafeen som bitre ord om Fidel.

Mens mange sørger over revolusjonslegenden på Cuba, er det ingen overraskelse at det ikke var sorg, men jubel, som preget atmosfæren i Miami utover natt til lørdag.

Castro har i snart 60 år kastet lange skygger over Miami dit mange cubanere flyktet gjennom årene, og preger både politikken og dagliglivet i storbyen lengst sør i Florida, bare noen hundre kilometer fra Cuba.

– Det feires i gatene, fordi Fidel Castro hadde ikke noe særlig stort navn i Miami. Derfor feirer de at mannen som de omtaler som en tyrann, nå er død, sier Mathias Ask.

Internasjonale hilsener

Siste hilsener og hyllester av avdøde Fidel Castro tikker inn på sosiale medier fra statsoverhoder over hele verden.

– Fidel Castro er den cubanske revolusjonen i egen person, både i det håpet den skapte og de skuffelsene som fulgte, skriver Frankrikes president François Hollande på Twitter. Hollande møtte Castro 11. mai 2015, i det første besøket fra en fransk president til øya siden revolusjonen.

– Frankrike har alltid bestridt blokaden ilagt av USA. Vi ønsket velkommen den åpenheten og dialogen som ble gjenopprettet mellom de to landene, sier Hollande.

I en uttalelse fra Kreml hyller Russlands president Vladimir Putin Castro som et «symbol på en æra» og som en «oppriktig og pålitelig venn av Russland».

Mexicos president Enrique Pena Nieto tvitret at «Fidel Castro var en venn av Mexico, og han fremmet bilaterale forhold basert på respekt, dialog og solidaritet.»

– Jeg føler stor sorg over min venn og evige følgesvenn, kommandør Fidel Castro Ruiz, sier El Salvadors president Salvador Sanchez Ceren. (TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2