Wenche gir oss en perfekt start på uka

Ble det mye usunn mat i helgen? Wenche har tips for å komme på rett spor igjen.

Wenche laget fiberrike rugscones med nøtter og tørket frukt. De er både sunne og gode!

Dette trenger du:

  • 1 kg grov sammalt rug
  • 3 dl hvetekli
  • 2 dl havrekli
  • 1 dl linfrø
  • 1 pose tørrgjær eller 1 pakke fersk gjær (løst opp i litt av det lunkne vannet)
  • 1 ts salt
  • 200 g hakkede valnøtter eller hasselnøtter
  • Ca. 100 g tørket frukt, for eksempel rosiner, svisker og aprikoser (klippet/hakket i biter)
  • Ca. 13 dl lunkent vann
  • 2 ss rapsolje, gjerne den til baking
Rugscones. FOTO: TV 2
Rugscones. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Hold igjen ca 2 dl av rugmelet.

Bland resten av melet med de tørre ingrediensene, også tørrgjær (fersk gjær tilsettes sammen med væsken), salt, hakkede nøtter, aprikos og rosiner.
Tilsett lunkent vann og rapsolje, og bland godt sammen.
Deigen skal være så løs at den kan røres med en tresleiv.

Bland/elt godt sammen for hånd i ca. 5 minutter.
Tilsett de 2 dl av melet helt mot slutten.

Fordel massen jevnt utover et bakepapirkledt stekebrett.

Bruk en kniv dyppet i litt rugmel, eller en pizzarulle, og del opp i ruter på ca. 6x6 cm.

Dekk med et kjøkkenhåndkle og sett til heving ca 1 time.
Gjenta oppruting etter heving.

Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 200oC i ca. 45 minutter.

Gjenta rutingen en gang etter steking.

Avkjøl på rist.

Brekk sconesene fra hverandre når de er litt avkjølt.

Kan fryses.