KrF vil øke kontantstøtten til 9.000 kroner

KrF vil øke kontantstøtten med 50 prosent fra 6.000 til 9.000 kroner i måneden. Venstre mener kontantstøtten er blitt en hellig ku for partiet og svarer at støtten bør kuttes helt.

KONTANT-KNUT: Knut Arild Hareide og KrF foreslår å øke kontantstøtten i sitt alternative budsjett. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KONTANT-KNUT: Knut Arild Hareide og KrF foreslår å øke kontantstøtten i sitt alternative budsjett. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

– Vi vil ha fleksibilitet, vi vil ha valgfrihet og vil at familiene skal få bestemme selv, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Familien i sentrum

Partiet prioriterer også en bemanningsnorm i barnehager og vil øke barnetrygden med fire prosent i sitt budsjettforslag som ble lasert mandag.

– 20 år på rad har det vært kutt eller realnedgang i barnetrygden. Vi ønsker å kjempe for barnetrygden. Det er viktig med universelle ordninger og tror det er veldig farlig når flere partier nå angriper barnetrygden, sier Hareide.

Kontantstøtten gis til foreldre med barn på mellom ett og to år som ikke går i barnehage. Antallet mottakere har ligget mellom 26.000 og 28.000 siden 2013, da kontantstøtten ble begrenset til å gjelde ettåringer.

Men Kristelig Folkeparti kan ikke regne med støtte fra samarbeidspartiet Venstre. Sentralstyremedlem Guri Melby i Venstre kaller ideen «veldig dårlig».

– Dette viser at kontantstøtten er blitt en hellig ku for KrF, sier hun.

Skole og tidlig innsats

Kristelig Folkeparti legger også inn mer penger til lærertetthet og en ny mentorordning for nyutdannede lærere i sitt alternative budsjett.

Partiet setter av 460 millioner kroner til flere lærere i første til fjerde trinn, og 230 millioner til mentorordningen for nyutdannede lærere.

– Vi har ikke lærermangel i Norge, men vi har læremangel i skolen, fordi de opplever at de har for lite tid til å følge opp hver enkelt elev, sier Hareide.

Gjennom avtaler med regjeringen har KrF fått gjennomslag flere lærerstillinger, og partiet ønsker nå å fullfinansiere innføringen av en norm for lærertetthet med maks 16 elever i snitt for hver lærer i første til fjerde trinn.

Vil ha dyrere bensin og diesel

KrF foreslår i sitt alternative budsjett å øke avgiftene på diesel og bensin med. Dieselavgiften foreslås økt med 20 øre literen og bensinavgiften med 15 øre literen, ut over det regjeringen la opp til.

KrF sier også nei til å redusere årsavgiften for bil, slik regjeringen har lagt opp til, og reduserer pendlerfradraget, som også er en del av regjeringens helhetlige pakke for grønn omlegging av bilavgiftene.

Partiet sier ogsånei til regjeringens foreslåtte endring av engangsavgiften for plugin hybridbiler.

– Vi ønsker å bruke tiden i samtaler med regjeringspartiene for å se hvordan vi kan målrette at vi ikke gir store lettelser til bilene med lav batterikapasitet, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen.

Samlet øker KrF bilrelaterte avgifter med fire milliarder, sammenlignet med hva regjeringen legger opp til.

Dyrere strøm

KrF foreslår også å øke el-avgiften med 1 øre/kwh og vil ha en ekstraavgift på innenlandske flyreiser på 1 krone. Partiet vil også gjeninnføre dagens nivå for båtmotoravgiften og oppheve avgiftsfritaket for diesel til båtmotorer.

Partiet ønsker å øke verdifastsettelsen på sekundærbolig til 90 prosent av markedsverdi.

KrF ønsker også omkamp om finansskatten, og vil endre trinnskatten, slik at det blir større skattelettelser til de med lavere inntekter, mens det blir mindre til de som tjener mest.

Partiet vil også øke tobakksavgiftene med 10 prosent, og redusere muligheten for å gjøre om tobakk til alkohol i taxfreekvoten.

Vil øke skattene med ni milliarder

Samlet ønsker KrF å øke skattene med ni milliarder kroner.

– Vi har overoppfylt vårt valgløfte på dette området. Vi mener det er mulig å være med å øke noen skatter og avgifter når vi har gitt så store lettelser, sier Hareide.

For de som gir gaver til frivillige organisasjoner foreslår KrF derimot økt fradrag. Gavefradraget foreslås økt til 30.000 for privatpersoner og 100.000 for bedrifter.

Flere tiltak mot ledighet

KrF foreslår å styrke tiltakspakken mot ledighet på sør- og vestlandet ved å bruke 500 millioner kroner mer enn regjeringen legger opp til for å vedlikeholde bygg og infrastruktur.

Partiet vil også å opprette 2000 ekstra tiltaksplasser og 2000 nye studieplasser.

Venstre legger frem sitt alternative budsjett tirsdag og onsdag starter de fire samarbeidspartiene forhandlingene om neste års statsbudsjett.

(©TV 2/NTB)