Fiskeskøyte fryktet en nesten-kollisjon med ubåt

Forsvarets Orion-fly gikk på vingene lørdag da en fiskebåt meldte at den nesten hadde kollidert med en ubåt.

PÅ VINGENE:.
Et Orion patruljefly måtte på vingene vest for Bodø lørdag. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix
PÅ VINGENE:. Et Orion patruljefly måtte på vingene vest for Bodø lørdag. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: Kleiven, Paul

Meldingen om at det skulle være en ubåt i Vestfjorden kom inn lørdag formiddag.

Søket vest for Bodø ga ingen resultater.

Forsvaret hadde ingen opplysninger om norske eller allierte ubåter i området, og det ble derfor besluttet å sende et Orion-fly fra Andøya for å undersøke nærmere, skriver nettstedet AldriMer.

Det tok nærmere fire timer før overvåkingsflyet var i luften, men fem timers leting ga ikke resultat.

– Orion-flyene står per i dag ikke på beredskap, og derfor tok det såpass lang tid med å få mannskap og fly klargjort for å gjennomføre søket. Observasjonen er sannsynlig nok til at vi valgte å bruke såpass ressurser som en Orion er, for å finne ut av det. Vi går alltid grundig inn i slike observasjoner fra sivile der vi ser at vi ikke har egne ressurser i området, sier talsperson Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NRK.

– Vi fant ikke noe som tilsvarer det fartøyet vi ble tipset om. Vi var, med hjelp av de sensorene Orion-flyet har, ikke i stand til å detektere noe, sier Stordal til Klassekampen.

Ifølge AldriMer jobbet FOH ut fra at observasjonen som ble meldt inn kan ha vært av den russiske ubåten «Podmoskovye», som ifølge russiske kilder forlot området ved Arkhangelsk lørdag, ifølge The Independent Barents Observer. Tidligere het ubåten i Delta-IV-klassen K-64 og hadde ballistiske missiler om bord. Nå er den ombygget og fungerer som «moderskip» for et ukjent antall miniubåter.

Tidsmessig passer ikke de to observasjonene sammen, men nettstedet sier det ikke er uvanlig at tidsangivelsene fra russiske kilder ikke er korrekte.

Stordal sier til Klassekampen at Forsvaret ikke har opplysninger som tilsier at det skal være russiske ubåter i området.

Dersom en russisk ubåt tok seg inn i Vestfjorden, ville det være en krenkelse av norsk territorialfarvann.

I vår meldte et vitne fra til politiet om at han hadde sett en ubåt i Dalsfjorden. Vitnet ble ansett som veldig troverdig, og FOH bekreftet overfor TV 2 at det ikke var norske eller allierte ubåter i området denne dagen. Likefullt var Forsvaret nesten 100 prosent sikker på at observasjonen ikke var en ubåt. (NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2