Viktig bevis i Johaug-saken er borte

Se bildene av kremtuben som gjorde at Johaug testet positivt. Men selve emballasjen er sporløst forsvunnet.

TV 2 har fått tilgang til bilder som viser den eksakte tuben Therese Johaug brukte i Livigno.

Men selve pakningsemballasjen er forsvunnet. Det bekrefter skiforbundet til TV 2.

Torsdag morgen sprakk skandalenyheten om at folkehelten Therese Johaug har testet positivt på et ulovlig stoff.

Johaug har testet positivt på stoffet clostebol, som hun fikk i seg ved bruk av sårsalven Trofodermin, kjøpt på et italiensk apotek. Hennes lege tar skylden for bruken, og hevder Johaug var overbevist om at det kun var lovlige stoffer i salven.

TV 2 kunne tidligere i dag avsløre at pakningen på denne sårsalven har en dopingadvarsel på seg i Italia.

Slik ser tuben Therese Johaug brukte ut.
Slik ser tuben Therese Johaug brukte ut.

Det ble senere bekreftet av Dagbladet at også apotektet i Livigno, der salven ble kjøpt, kun selger pakker med disse advarslene på.

– Jeg leste ikke pakningsvedlegget, jeg leste på esken, sa Fredrik B. Bendiksen på pressekonferansen.

Slik ser tubens bakside ut.
Slik ser tubens bakside ut.

Hendelsesforløpet
– Jeg fikk en krem av Fredrik for å behandle en solbrent leppe og flere av dere som sitter her i salen nå var i Livigno og så hvordan jeg så ut der, forklarte Johaug.

Kremen skal være kjøpt på et italiensk apotek av landslagslege Fredrik B. Bendiksen, men han skal ikke ha oppfattet at kremen inneholdt det forbudte stoffet. På pressekonferansen meddelte Bendiksen at han trekker seg fra sin stilling som landslagslege.

– Han gikk på apoteket der nede. Han kjøpte kremen og ga den i hånden min. Jeg spurte Fredrik om den kremen stod på dopinglisten. Jeg fikk svaret nei. Jeg brukte den som anvist fra ham.

– Han sa at han hadde kjøpt to kremer, som jeg begynte å bruke i to dager uten at det virket noe. I den sammenhengen spurte jeg om den kremen stod på dopinglisten, og han sa nei, sier Johaug.

– Jeg gikk til Fredrik igjen og spurte siden han hadde kjøpt to kremer. Han så på leppen og vi ble enig om at vi skulle bruke den andre. Jeg spurte om den kremen stod på dopinglisten og han sa nei. Jeg stolte 100 prosent på det, forklarte Johaug.

Fredrik B. Bendiksen bekreftet på den samme pressekonferansen at han trakk seg fra jobben som landslagslege.