Spiste du kål eller erter til middag i går? Da kan det hende at du slipper ut noen ekstra promp i dag. Kål, erter og løk er eksempel på matvarer som fører til at en promper ganske mye. Noe mat kan også gjøre at prompen lukter skikkelig vondt.

Normalt å prompe

Det er veldig vanlig å prompe, og alle promper rundt ti til fjorten ganger i løpet av et døgn.

– Det er bra å slippe ut promp. Når vi promper vet vi at de gode bakteriene vi vil ha i tarmen, får næring, sier Synne O. Ystad, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer (NKFM).

Promp, eller tarmgass, produseres hovedsakelig i tykktarmen.

– Det er rett og slett ufordøyd mat, mat som ikke er tatt opp i tynntarmen, som brytes ned av massevis av bakterier. Bakteriene som spiser restematen produserer gass, og det kommer ut som promp, sier Ystad.

Smyger eller brakfis

Ingen fiser er like. Noen bråker veldig mye, og noen kan lukte ekstremt ille.

– Hvis du har mye tarmgass så blir det større trykk, og da hører vi også lyd. De lydløse, som vi gjerne kaller smygerne eller geriljaprompen, de kommer litt mer smygende og har en tendens til å lukte mer. Det er typisk hvis du har avføring liggende i tarmen, så kan det sive ut mens du promper, og det lukter relativt vondt, sier Ystad til Matkontrollen.

Det er også andre grunner til at enkelte promp lukter skikkelig vondt.

– Det kan skyldes sulfidproduserende bakterier. De kjennetegnes gjerne med lukt av råttent egg. Men det er nødvendigvis ikke fordi vi har spist egg, sier hun.

Disse er verstingene

Kål, løk, bønner, erter, hvitløk, epler, pærer og blomkål er det mange som får mye luft i magen av.

– Felles for disse er at de inneholder tungt fordøyelige karbohydrater, og de fordøyer vi dårlig i tynntarmen. Da går det videre i tykktarmen, hvor vi har mye bakterier som danner masse gass. Da blir det mer promp, sier Ystad til Matkontrollen.

Egg inneholder proteiner, og gir ikke generelt mer luft, men noen opplever likevel at det kan gi vond lukt.

– En del sier løk og kål gjør promeplukten verre. Ellers så er det typisk at bearbeidet mat, mye kjøttforbruk og alkohol gir vondere lukt av prompen, sier Ystad.

Pastiller og tyggis gir også mye tarmgass. Det er fordi slike varer inneholder veldig mye sukkeralkoholer.

– Det er også noe vi fordøyer dårlig, så da får du masse luft i tarmen, sier Ystad.

En annen ting som gir mye luft er drikke med mye kullsyre.

– Det tilfører rett og slett magen luft, og mange føler seg også oppblåst etter at man har drukket brus, sier ernæringsfysiologen.

Ikke kutt ut

Likevel råder hun ikke folk til å kutte ut disse matvarene fra kostholdet.

– De fleste matvarene her er veldig bra for fordøyelsen. Det er god mat for tarmbakteriene våre, som vi ønsker å ha der. Gassen det er bare en positiv bivirkning, men selvfølgelig det kan være plagsomt i visse sammenhenger, sier Ystad.

Ernæringsfysiologen anbefaler å begrense bruken av noen matvarer dersom du blir plaget av luft.

– Det kan også hjelpe å koke og varmebehandle en del av grønnsakene, sier hun.

For å dempe den verste prompelukten kan det være luft å spise kruspersille, dill og en del friske urter, råder Ystad.

– Det er med å gi prompen litt mildere eller bedre lukt, sier hun til Matkontrollen.