Orion-fly søker mandag etter den savnede seilbåten

Ingen har sett seilbåten «Argo» på ni dager. Nå søker store redningsstyrker i farvannet mellom Tromsø og Svalbard.

SAVNET: Seilbåten «Argo» er meldt savnet og store letemannskaper søker i farvannet mellom Tromsø og Bjørnøya. Foto: Hovedredningssentralen i Nord-Norge
SAVNET: Seilbåten «Argo» er meldt savnet og store letemannskaper søker i farvannet mellom Tromsø og Bjørnøya. Foto: Hovedredningssentralen i Nord-Norge

Mandag blir søket etter seilbåten «Argo» konsentrert til havområdene mellom Tromsø og Bjørnøya, etter at flere har tipset om observasjoner av seilbåter nær kysten.

Forsvaret har også satt inn et Orion-fly i søket. I tillegg har redningsselskapet satt tre fartøyer inn i søket.

Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRSN) fikk inn savnetmelding om seilbåten klokken 18.30 lørdag kveld, etter at båten ikke hadde ankommet Svalbard til planlagt tid.

Ankom aldri Svalbard

Båten blir seilt av én person alene, og forlot Tromsø torsdag 25. august. Etter planen skulle den 27 fot lange seilbåten vært framme på Svalbard allerede 30. eller 31. august.

«Argo» er hjemmehørende i Nordland og den savnede seileren skal være fra Bodø.

Båten ble sist observert 65 nautiske mil (98 km) nordvest av Tromsø 27. august i femtiden om morgenen.

Hele søndag ble det søkt etter båten. Da mørket falt på ble søket innstilt.

– Orion-flyet vil søke mellom Tromsø og Bjørnøya. Vi har også redningsskøyte på søk, og vi har sendt ut melding på Kystradioen og Bjørnøya radio, forteller redningsleder Jakob Carlsen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til NTB.

Sjekker en rekke tips

De kommer ikke til å søke mellom Bjørnøya og Svalbard mandag.

– Vi tror ikke han er kommet så langt, seier Carlsen.

Søndag ble det gjort en observasjon av en seilbåt ved Ringvassøya utenfor Tromsø, men ifølge Carlsen fikk de ikke sjekket den før den var borte.

Det er også gjort observasjoner av båter ved Senja og rundt Sørøya i Finnmark, som skal sjekkes ut.

Planla rundtur rundt Svalbard

Søndag ble mulige nødhavner på Bjørnøya er sjekket med fly, men uten resultat. Kystvaktfartøyet «KV Harstad» har også gått gjennom det aktuelle området fra Bjørnøya mot Tromsø.

– Planen skal ha vært å nå Longyearbyen på Svalbard. Så skulle han ta en liten runde rundt Svalbard. Vi vet også at han muligens skulle ta en pause på Bjørnøya hvis forholdene ble for tøffe, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt til Avisa Nordland.

Omfattende aksjon mandag

Det er redningsskøytene «Dagfinn Paust», «Kaptein Skaugen» og «Gjert Wilhelmsen» som er satt inn i søket etter båten.

I tillegg ber Bodø Radio, Vardø Radio og Bjørnøya Radio alle sjøfarende om å holde utkikk etter den savnede seilbåten, melder hovedredningssentralen for Nord-Norge.

(TV 2/NTB)