Cannes gir opp burkiniforbud

En lokal domstol opphever burkiniforbudet i Cannes. Kjennelsen er den første siden Frankrikes grunnlovsdomstol fastslo at slike forbud krenker grunnleggende rettigheter.

Fransk politi har håndhevet den nye loven som sier at det ikke er lov med heldekkende bekledning på stranden. Her fra Nice tidligere i august. Foto: Stella
Fransk politi har håndhevet den nye loven som sier at det ikke er lov med heldekkende bekledning på stranden. Her fra Nice tidligere i august. Foto: Stella

Tirsdag konkluderte en domstol i Nice, rundt fire mil nord for Cannes på den franske Rivieraen, med at det lokale forbudet i filmbyen er ulovlig.

Argumentasjonen er i tråd med kjennelsen fra grunnlovsdomstolen i forrige uke. Domstolen i Nice argumenterer med at det ikke er bevist at den heldekkende badedrakten utgjør noen trussel mot den allmenne orden. Cannes' borgermester David Lisnard sier det ikke er aktuelt å anke kjennelsen.

Rundt 30 franske byer har i sommer innført lokale forbud mot badedrakten på sine strender. I Cannes ble forbudet begrunnet med at burkinien ikke respekterer sosiale normer og det sekulære samfunnet.

Det var ventet at kjennelsen fra grunnlovsdomstolen, som vurderte burkiniforbudet i én av byene, ville skape presedens for resten av Frankrike. Kommunale myndigheter i blant annet Nice har likevel sagt at de vil fortsette å bøtelegge kvinner som bruker det heldekkende badetøyet på stranda.

Menneskerettighetsorganisasjoner har på sin side varslet at de om nødvendig vil gå rettens vei for å oppheve forbudene i samtlige byer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2