Fransk domstol opphever burkiniforbud

Burkiniforbudet som er innført i en rekke franske byer i sommer, har skapt voldsomme reaksjoner langt utenfor landets grenser.

Denne uken ble en kvinne tvunget til å kle av seg sin heldekkende drakt på stranden i Nice. Foto: Stella
Denne uken ble en kvinne tvunget til å kle av seg sin heldekkende drakt på stranden i Nice. Foto: Stella

Det franske forbudet mot den heldekkende badedrakten burkini har satt sinnene i kok både i Frankrike og resten av verden.

I underkant av 30 franske kommuner har i sommer innført burkiniforbud. Begrunnelsen har vært at forbudet skulle fungere som et tiltak for å hindre uro i etterkant av terrorangrepene i landet.

Byen Cannes var en av de første byene som innførte forbudet, og ordføreren forklarte forbudet slik:

– Burkinien er som en uniform, et symbol på islamsk ekstremisme.

Menneskerettighetsforkjempere har reagert kraftig, og har forsøkt å få loven omgjort. I Oslo viste aktivist Thee-Yezen Al Obaide sin støtte til franske kvinner ved selv å kle seg i burkini.

– Vi sier vi er for kvinners frihet, men å be kvinner kle av seg er ikke frihet, sa han til TV 2 torsdag.

Oppfordrer kvinner til å klage

Frankrikes øverste domstol opphevet fredag forbudet mot burkini. Dommen gjelder spesifikt for byen Villeneuve-Loubet, men det er ventet at dommen skaper presedens for resten av landet. Avgjørelsen begrunnes med at forbudet krenker grunnleggende rettigheter.

Advokat Patrice Spinosi, som representerer menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights League, sier at kvinner som har blitt bøtelagt kan klage på boten basert på fredagens domsavsigelse. Kvinner i burkini kunne få bøter på rundt 300 kroner.

Målet med burkinien var integrering

Burkinien har sin opprinnelse fra de hvite sandstrendene i Sydney i Australia på tidlig av 2000-tallet. Selv om plagget den siste tiden har skapt splittelse i Europa, sier kvinnen bak oppfinnelsen av burkinien at den heldekkende badedrakten skulle skape økt inkludering.

– Jeg ville at vi skulle skli mer inn i det australske dagliglivet og delta i de samme aktivitetene som andre, sier Aheda Zanetti.

Hun er født i Libanon, men flyttet til Australia da hun var to år gammel.

Mer innhold fra TV 2