De kan fyllekjøre i Norge – men kjøre lovlig videre i Sverige

Så billig kan man slippe unna.

Hva skjer egentlig hvis en utenlandsk sjåfør blir tatt for fyllekjøring i Norge? Vi har ringt UP og fått overraskende svar. Foto: Scanpix
Hva skjer egentlig hvis en utenlandsk sjåfør blir tatt for fyllekjøring i Norge? Vi har ringt UP og fått overraskende svar. Foto: Scanpix Foto: Kallestad, Gorm

Her til lands har vi et av verdens strengeste regelverk mot fyllekjøring- med promillegrense på 0,2 og høye bøtesatser.

Overstiger du 0,5 promille havner du dessuten bak lås og slå.

Men hva skjer egentlig med utenlandske sjåfører som blir tatt for enten råkjøring eller fyllekjøring i Norge?

Det har vi spurt Utrykningspolitiet (UP) om.

Så billig slipper de unna

– Norsk politi har kun mulighet til å frata førerretten i Norge. Hvis vi for eksempel stopper en svensk statsborger for kraftig promillekjøring i Norge, kan sjåføren helt lovlig kjøre videre i Sverige som om ingenting har hendt, forteller leder av fag- og metodeavdelingen i UP, Olav Markussen.

Han understreker at dette gjelder frem til eventuelt svenske myndigheter har truffet eget vedtak om tap av førerretten. Markussen forteller også at politiet i samtlige EØS-land har et godt samarbeid, og vil underrette hverandre om slike hendelser.

Selv om en blir fratatt lappen i Norge, er det mange som fortsetter kjøreturen utenfor våre grenser - helt lovlig. Foto: Scanpix
Selv om en blir fratatt lappen i Norge, er det mange som fortsetter kjøreturen utenfor våre grenser - helt lovlig. Foto: Scanpix

– Om vi kommer over en slik situasjon, vil naturligvis politiet i hjemlandet til sjåføren bli tipset. Da blir det opp til svenske myndigheter, i dette eksempelet, å avgjøre hvorvidt førerretten også skal mistes der, og da også i alle andre land, sier Markussen.

Henter ut nytt førerkort i hjemlandet

Utenlandske sjåfører slipper billigere unna dersom hjemlandet er utenfor EU/EØS. La oss ta et eksempel til:

Hvis en fører blir tatt for både råkjøring og promillekjøring i Norge – vil personen miste lappen, vente seg en kraftig bot og ikke minst belage seg på noen uker bak murene.

Men reiser sjåføren hjem etter sonet dom, kan personen enkelt og greit hente ut et nytt førerkort og kjøre helt lovlig videre – selv om førerkortet egentlig er beslaglagt.

– Det er fordi vi kun har myndighet til å frata førerretten i Norge. I praksis innfører vi kun et kjøreforbud her hjemme. Når det gjelder førerkort som er utstedt utenfor EØS oppbevarer vi førerkortet hos politiet så lenge kjøreforbudet gjelder, eller inntil vedkommende forlater landet, påpeker Markussen.

Hvordan vet jeg om jeg har promille?