Leadsom hopper av – May blir trolig statsminister

Andrea Leadsom trekker seg fra lederkampen i toryene. Dermed har partiet kun en lederkandidat igjen.

Andrea Leadsom trekker seg fra kampen om ledervervet for de britiske toryene. (Arkivfoto)
Andrea Leadsom trekker seg fra kampen om ledervervet for de britiske toryene. (Arkivfoto) Foto: Chris Radburn

Andrea Leadsom trekker seg fra lederkampen i toryene og støtter Theresa May som eneste gjenværende kandidat til å overta for David Cameron.

– Det er til vårt lands interesse at vi får en umiddelbar tiltredelse av en sterk statsminister med god støtte i ryggen. Derfor trekker jeg meg fra lederkampen, og ønsker Theresa May alt hell og lykke i jobben. Jeg forsikrer henne at hun har min fulle støtte, sa Leadsom under kunngjøringen.

Theresa May er Toryenes eneste lederkanidat og blir trolig storbritannias nye statsminister. REUTERS/Andrew Yates Foto: Andrew Yates
Theresa May er Toryenes eneste lederkanidat og blir trolig storbritannias nye statsminister. REUTERS/Andrew Yates Foto: Andrew Yates

May er nå storfavoritt til å overta for David Cameron. Etter planen går han av som partileder og regjeringssjef i september.

Leadsom framholder at det er viktig å reagere raskt for å sette opp et rammeverk for hvordan Storbritannia skal tre ut av EU, ikke minst for å skape forutsigbarhet for britisk næringsliv.

Ordlyden til Leadsom kan bety at en ny toryleder og statsminister kommer på plass mye raskere enn i september.

– Det trengs en ny statsminister så fort som mulig til å implementere resultatet fra folkeavstemningen, sa Leadsom.

Hvis lederstriden avklares, vil mange spørre seg hvorfor Cameron skal bli sittende stort lenger.

Cameron kunngjorde sin avgang da resultatet av folkeavstemningen i juni ble klart. Et flertall trosset hans råd og stemte for at Storbritannia skal meldes ut av EU.

Theresa May har hatt jobben som innenriksminister i Camerons regjering.

(©NTB/TV 2)