Tony Blair: – Verden er et bedre sted uten Saddam Hussein

Storbritannia får særdeles krass kritikk for sitt bidrag til invasjonen i Irak i 2003. Men daværende statsminister Tony Blair legger bare halvveis flat.

INGEN UNNSKYLDNINGER: Tidligere statsminister Tony Blair (t.h) fra Labour sier han aksepterer ansvaret for britisk medvirkning i Irak-krigen. Her sammen med tidligere president George W. Bush på en pressekonferanse i 2005. Foto: REUTERS/Jason Reed/File Photo
INGEN UNNSKYLDNINGER: Tidligere statsminister Tony Blair (t.h) fra Labour sier han aksepterer ansvaret for britisk medvirkning i Irak-krigen. Her sammen med tidligere president George W. Bush på en pressekonferanse i 2005. Foto: REUTERS/Jason Reed/File Photo Foto: Jason Reed

Beslutningen om å delta i krigen i Irak var basert på feilaktig etterretning og en planlegging som var helt utilstrekkelig, konkluderer den offisielle britiske Irak-granskningen.

Storbritannia deltok i et militært angrep mot Irak selv om fredeligere alternativer ikke var blitt vurdert, ifølge rapporten.

– Storbritannia valgte å delta i invasjonen av Irak før man hadde utelukket fredelige alternativer for nedrustning. Militær handling var på det tidspunktet ikke siste utvei, sa granskningskommisjonens leder John Chilcot da han tirsdag la fram rapporten som det har tatt sju år å fullføre.

Han mener også at regjeringen ikke tok hensyn til en rekke advarsler og at planleggingen var langt fra god nok.

– Til tross for eksplisitte advarsler var konsekvensene av invasjonen undervurdert. Planleggingen og forberedelsene for et Irak etter Saddam Hussein var helt utilstrekkelige, sa Chilcot.

Granskningskommisjonen rettet også kritikk mot måten regjeringen til daværende statsminister Tony Blair forsvarte krigen. Den hevdet at Iraks masseødeleggelsesvåpen utgjorde en alvorlig trussel, men dette ble gjort med langt større sikkerhet enn hva som kunne forsvares.

Blair: – Handlet i god tro

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair sier han uten unnskyldninger vil ta fullt ansvar for alle feil han har gjort i forbindelse med Irak-krigen.

Men eksstatsministeren legger seg likevel ikke helt flat:

Norske Jason (13) mistet sin britiske pappa i krigen

– Verden var og er fortsatt et bedre sted uten Saddam Hussein, sier han ifølge nyhetsbyrået AP.

Blair sier han er helt uenig i at Hussein kunne blitt sittende med makten i Irak.

Samtidig sier han at han handlet i god tro og i henhold til det han trodde var Storbritannias «beste interesser».

Blair avviser at Storbritannia forhastet seg da landet i løpet av noen måneder gikk sammen med USA om å invadere Irak, og benekter at han tidlig ga sin støtte til amerikansk militær inngripen i landet.

Rapporten som ble offentliggjort tirsdag, avslører blant annet at Blair allerede i 2002, nesten ett år før invasjonen, lovet USAs daværende president George W. Bush at han ville støtte ham uansett hva som kom til å skje.

– Den 28. juli skrev Blair til president Bush og forsikret ham om at han ville stå ved hans side uansett, opplyste kommisjonsleder John Chilcot på en pressekonferanse tirsdag.

Rapporten konkluderer også med at Blair overvurderte egen evne til å vinne frem med britiske innspill overfor nettopp USA og president Bush.

Jack Straw, som var utenriksminister i Blair-regjeringen, sa i en kommentar at Storbritannia ble ført bak lyset av amerikanske myndigheter i kjølvannet av krigen i Irak.

Landet opplevde årevis med kaos og vold etter invasjonen. Senest forrige helg ble mer enn 100 mennesker drept i et bombeangrep.

Straw erkjenner at planleggingen og gjennomføringen sviktet på flere punkter etter krigen, men sier avgjørelsen om å oppløse den irakiske hæren var særlig problematisk.

– Konsekvensene av denne avgjørelsen sliter Irak fortsatt med. Beslutningen førte ikke bare den britiske regjeringen bak lyset, men også sikekrhetsrådgiver Condoleezza Rice og innenriksminister Colin Powell, sier Straw ifølge AP.

(TV 2 / NTB)