66 personer mistet livet:

Dette kan være årsaken til flystyrten i Middelhavet

En samtale fra cockpiten tyder på at noen forsøkte å slukke en brann om bord i EgyptAir-flyet før det styrtet i Middelhavet for halvannen måned siden.

ANTYDER BRANN: Nye funn i etterforskningen antyder at det brant om bord i EgyptAir Flight 804. (Foto: REUTERS) 
ANTYDER BRANN: Nye funn i etterforskningen antyder at det brant om bord i EgyptAir Flight 804. (Foto: REUTERS)  Foto: Stringer

Den aktuelle samtalen er funnet på flyets taleregistrator, også kjent som en av flyets to svarte bokser, opplyste ikke navngitte kilder i den egyptiske havarikommisjonen til flere medier tirsdag.

Taleregistratoren tar opp all lyd i cockpiten. Det gjør at etterforskerne kan høre hva pilotene snakket om, bakgrunnsstøy og eventuelle alarmer som har gått av.

Samtalen fra cockpiten på EgyptAir-flyet tyder på at noen forsøkte å slukke en brann om bord.

Ifølge etterforskerne stemmer funnene på taleregistratoren med data fra ferdskriveren, flyets andre såkalte svarte boks, samt fra flyets automatiske signalsystem.

Flere viktige funn

For en uke siden opplyste den egyptiske havarikommisjonen at de hadde funnet indikasjoner på at det var røykutvikling ombord på flyet før det styrtet.

Ifølge CNN har dataene fra de svarte boksene avdekket flere ting som tyder på at det var røykutvikling og brann om bord.

  • Det skal ha kommet røyk fra et av flyets toaletter og fra det elektroniske anlegget.
  • Vrakrester fra flyets frontparti viser tegn til å ha blitt utsatt for sterk varme.
  • Det skal ha gått av en røykvarsler nær flyets cockpit få minutter før det styrtet.

Selv om mye tyder på at det skal ha vært en brann om bord, sier den Egypt-ledede etterforskningskomiteen at det er behov for videre undersøkelser før de kommer med en konklusjon.

Har funnet levninger

Egyptiske myndigheter har tidligere uttalt at de holder alle muligheter åpne. De utelukker verken mekanisk svikt eller terror. Ingen har heller tatt på seg ansvar for noe angrep.

Flyet styrtet i Middelhavet 19. mai da det var på vei fra Paris til Kairo. Alle de 66 personene ombord mistet livet – 56 var passasjerer, mens ti av de omkomne var kabinpersonell.

I helgen kom nyheten om at at redningsfartøy har funnet levninger etter passasjerer som var om bord i flyet.

TV 2 / NTB