Russisk utøver løp vekk fra «mixed zone» for å komme seg unna en mulig dopingprøve

WADA med ny knusende rapport om Russland.

TRUSLER: WADAs nye rapport forteller om flukt og trusler fra russiske utøvere. Foto: David J. Phillip
TRUSLER: WADAs nye rapport forteller om flukt og trusler fra russiske utøvere. Foto: David J. Phillip

Dopingjegere tilhørende Verdens Antidopingbyrå (WADA) blir regelmessig truet og forhindret fra å gjøre jobben sin i Russland, står det i en ny rapport.

Både russiske utøvere og den russiske sikkerhetstjenesten bidrar til å gjøre det ekstra vanskelig å gjennomføre planlagte dopingtester, opplyser WADA i den 23 sider lange rapporten som kom onsdag.

Det opplyses at hele 736 forsøk på å teste russiske utøvere i tiden 15. februar til 29. mai mislyktes, av ulike årsaker.

Løp vekk for å komme seg unna mulig dopingprøve

Rapporten forteller også om et tilfelle der en russisk utøver løp vekk fra «mixed zone» for å komme seg unna en mulig dopingprøve, I tillegg til dette skal en annen utøver ha forlatt stadionanlegget, under et løp, for å slippe unna.

Den viser også til tilfeller der russere har meldt forfall ved stevner der det har være synlig dopingkontroll.

Den sjokkerende rapporten kommer bare to dager før styret i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ta stilling til om russiske utøvere skal få delta i sommerens Rio-OL. Rapporten er utarbeidet av blant annet Rune Andersen, som har lang erfaring fra blant annet arbeid i WADA.

WADA opplyser at dopingkontrollører er forsøkt skremt vekk av representanter for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, og at pakker inneholdende dopingprøver skal ha blitt tuklet med av tollmyndighetene i landet.

Utøvere skal også ha kommet med uriktige opplysninger om eget oppholdssted og ha motsatt seg dopingtesting. Ved et tilfelle skal en utøver ha forsøkt å avlegge falsk urinprøve ved å benytte «en beholder som var satt inn i kroppen».

– Har prøvd å sminke bruden i månedsvis

TV 2s ekspert Randi Gustad mener at torsdagens rapport knuser bildet russerne har prøvd å lage de siste månedene.

– Per nå er Russland utelukket fra internasjonal friidrett. Spørsmålet er da om Russland skal få lov til å delta i EM og i OL i Rio. Den konklusjonen skal han komme med i morgen. Da må jeg også knytte noen ord til den alarmerende WADA-rapporten, som kom onsdag. For det henger litt sammen, sier Gustad til TV 2, og utdyper.

– Det er liv og lære. Russerne har hele tiden sagt etter at disse avsløringene kom tidligere i år. Dette skal de rydde opp i. Dette skal de gjøre noe med, men den rapporten som kom i går sier at 736 forsøk på å teste russiske idrettsutøvere er blitt motarbeidet. Det er klart at når siste dato er 29. mai. Altså i perioden februar til mai i år, så sier det seg selv at det er stor forskjell mellom liv og lære. Da hjelper det ikke at Putin sitter og snakker om at russiske barn skal ha antidoping på timeplanen så lenge dette er det som praktiseres og når man vet at WADA-kontrollørene motarbeides i de russiske treningsleirene, forklarer TV 2s ekspert.

– Det svekker det Russland gjerne vil ha frem nå. De ønsker en positiv konklusjon i morgen. De ønsker at sine rene utøvere skal få delta i OL og har pyntet bruden alt de kan de siste ukene og månedene. Da er det klart at den rapporten som ble lagt frem onsdag er fryktelig knusende i form av liv og lære, forteller Gustad.

– Boikotte russisk friidrett

TV 2s ekspert er klar på at russisk friidrett bør utestenges om dette stemmer og mener IOC-president Thomas Bach ikke har noe valg.

– Om konklusjonen i morgen vil være at man anbefaler en utestengelse, så er Sebastian Coe og IAAF ganske tvunget til å hevde dette inn mot IOC. Det er de som har bestilt rapporten. Det må respekteres, men så er spørsmålet. Da skal det opp til Thomas Bach. Da blir det storpolitikk. Vi vet at det er årer rett opp til Putin der og at det er et massivt press. Det er også forståelig utifra at det er store sponsorinntekter og at det er utøvere som vil få en negativ beskjed tett opp mot lekene.

– Det vil komme et ras av søksmål fra flere utøvere. Det har flere allerede varslet på forhånd dersom de ikke skulle få delta. Dette er en helthetsvurdering. Bach har lagt seg på en helt annen linje. Han ønsker en ren idrett og ønsker å være den som går i front. Han vil miste masse troverdighet hvis han skulle si ja, selv om Rune Andersens rapport skulle si noe annet fredag, forklarer Gustad.

– Det er mange forskjellige idretter som nevnes i den rapporten som kom onsdag. Det kunne vært nærliggende å tenke boikott av hele nasjonen. Det har skjedd i olympisk sammenheng tidligere. Da har det stort sett vært politiske grunner til det eller krigføring. Så kan man si at doping er storpolitikk slik som det er i Russland. Jeg vil likevel si at det er en mer drastisk konklusjon å boikotte en hel nasjon, mens jeg ville heller vært for å boikotte russisk friidrett, sier TV 2s ekspert Randi Gustad.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2