Slår full helikopter-alarm etter Turøy-ulykken

Det europeiske luftfartstilsynet EASA sendte torsdag ettermiddag ut hastemelding om at alle Airbus-helikoptre av typen AS 332 L2 og EC 225 LP får flyforbud.

KNUST: Helikopterulykken på Turøy utenfor Bergen får nå følger i hele Europa, når alle helikoptre av samme type får flyforbud. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB Scanpix
KNUST: Helikopterulykken på Turøy utenfor Bergen får nå følger i hele Europa, når alle helikoptre av samme type får flyforbud. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB Scanpix Foto: Mathiesen, Tor Erik H.

Beslutningen fra EASA kommer en dag etter at Statens havarikommisjon konkluderte med at tretthetsbrudd i hovedgirboksen er en sannsynlig årsak til Turøy-styrten.

Onsdag publiserte Havarikommisjonen en ny rapport, hvor de anbefaler at det europeiske luftfartstilsynet EASA setter i verk øyeblikkelige tiltak for å sørge for sikkerheten til helikoptre av typen Airbus H225.

– Funnet er såpass alvorlig at vi har valgt å sende en sikkerhetstilrådning. Det er for tidlig å si om dette er årsaken. Men funnet er uvanlig og noe man ikke forventer å finne på en slik komponent, sa avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen til TV 2 i går.

Luftfartstilsynet innførte flyforbud for alle Super Puma-helikoptre av typen som styrtet (EC 225 LP) samme dag som ulykken.

Bare dager sener ble forbudet utvidet til også å gjelde forgjengeren (AS 332 L2).

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2