God morgen Norge- Wenches ukesmeny

Se innslagene og la deg inspirere av Wenche Andersens oppskrifter!

Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter!  Foto: TV 2
Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter! Foto: TV 2

MANDAG: Blomkål og sellerisuppe med reker, brødkrutonger og persille

(Glutenfri, når brødet er glutenfritt eller sløyfes)

Dette trenger du:

•2 blomkålhoder

•2 skiver sellerirot

•Ca. 5 dl vann

•1 ½ ts salt

•Ca. 5 dl grønnsakkraft eller kyllingkraft (sjekk evt. at kraften er glutenfri)

•Salt og pepper

•1 ½ - 2 dl matfløte eller rømme/creme fraiche

•Rensede reker

•bladpersille

•brødkrutonger (små brødterninger som lettstekes i litt olje/smør til de er sprø)

Slik gjør du:

Skyll og del blomkålen i buketter.

Skjær av og finhakk de grove stilkene og grønne bladene.

Del blomkålbukettene fra det ene hodet opp i mindre buketter og kok disse i lettsaltet vann, ca. 1 min.

Ta så opp og avkjøl bukettene raskt i kaldt vann.

Disse små bukettene skal brukes i suppen ved servering.

Tilsett stilkene, bladene, resten av blomkålbukettene og sellerirot i små terninger i kokevannet.

La koke under lokk i 20-30 min. til alt er mørt.

Mos med en stavmikser.

Tilsett fløte, rømme eller crème fraiche.

Kok opp og la trekke til en fyldig suppe.

Smak til med salt og pepper.

Tilsett blomkålbukettene rett før servering.

Server med rensede reker, bladpersille og brødkrutonger.

TIRSDAG: Brenneslesuppe, brenneslepesto og spelt- og emmerbrød

Tips! Brennesle kan byttes ut med grønnkål eller spinat.

Dette trenger du:

•Ca 1 ½ l brennesleblader. Bruk spede unge skudd/blader, storvokst brennesle blir ”trevlete” og bitre.

•1 løk

•2 fedd hvitløk

•2-3 ss smør

•Ca 1 l kyllingkraft/buljong

•1-2 dl fløte

•salt, nykvernet pepper og revet muskat

Slik gjør du:

Bruk hansker når du plukker og renser brenneslebladene.

Skyll bladene i kaldt vann.

Fjern de groveste stilkene.

Forvell i kokende lettsaltet vann i ca. 1 min.

Klem ut kokevannet.

Surr løk og hvitløk i smør i en kasserolle til løken er blank, tilsett brenneslebladene.

Surr videre under omrøring til bladene har falt sammen.

Tilsett kyllingkraft, kok opp og la suppen koke i 5-10 minutter.

Kjør suppen jevn med en stavmikser.

Tilsett fløten, kok opp på nytt og smak til med salt, pepper og revet muskat.

Server med kokte halve egg og evt. brød.

Brenneslepesto

Dette trenger du:

•5 dl brennesleblader

•2 ss hakkede valnøtter

•3-5 ss olivenolje

•1 fedd hvitløk

•salt

•Saft fra sitron

•revet parmesan

Slik gjør du:

Skyll, rens og forvell (se beskrivelse over) spinatbladene.

Klem vannet godt ut av de forvellede spinatbladene.

Rist de grovhakkede valnøttene i tørr stekepanne, ca. 1 min.

Bruk en stavmikser og kjør; spinat, valnøtter, olivenolje og hvitløk til en glatt masse.

Smak til med salt, revet parmesan og saft av sitron.

Spelt og emmerbrød

Dette trenger du:

•1 l blanding av spelt, fin og grov og emmer

•ca. 5 dl lunkent vann

•2 ts tørrgjær

•2 ss olivenolje

•1 ss honning

Slik gjør du:

Elt sammen til en klissete deig, den vil bli fastere under heving.

Dekk med plastfilm og sett til heving, ca. 1 time.

Hell deigen over på et stekebrett kledd med bakepapir og smurt med litt olivenolje.

Form brødet lett med hendene til ønsket fasong.

Dekk brødet med plast og la heve i ca. 40 min.

Bruk hendene og brett brødet, som om du skulle brette en konvolutt, vær forsiktig under første bretting.

Dekk til med plast og hev på nytt i ca. 30 min.

Gjenta brettingen, og sett til heving i 20 min.

Brett på nytt og la heve i 15 min.

Stek i varm stekeovn ved 200 grader, nederste rille, 30-40 min.

Steketid kan variere i for hold til høyden på brødet!

ONSDAG: Saftig hjemmelaget lakseburger

Lag de sursøte grønnsakene før lakseburgerene stekes.
Server med bulgur, følg bruksanvisning på pakken.

Dette trenger du:

•800 g laksefilet uten skinn og bein

•2 finhakkede sjalottløk

•2 ss finhakket koriander eller persille

•2 ss finhakket gressløk

•salt og kvernet pepper

Sursøte grønnsaker:

•2 gulrøtter

•1 fennikel

•4-5 reddiker

•1 dl eplecidereddik eller vanlig 7 %

•1 ss fiskesaus (asiatisk fish sauce)

•1/2 dl sukker

•1 ts revet/finhakket frisk ingefær

•1/2-1 ts sesamolje (kan evt. erstattes med saft fra lime)

•Evt. ørlite salt

Chilidressing:

•3 ss yoghurt naturell

•2 ss majones

•2-3 ss sweet chilisaus

•½ - 1 ts red currypaste

•saft fra 1 lime

•salt og pepper

Slik gjør du:

Finhakk laksen eller kjør den grovt (kun kort tid) i en foodprocessor.

Tilsett finhakket sjalottløk, hakkede urter, salt og pepper.

Bland eller rør godt til «farsen» henger sammen.

Form fire jevne burgere.

Stek i stekepanne eller på grillen. Pensle burgerene med olje før de legges på grillristen, ikke snu dem før de har fått stekeskorpe.

Sursøte grønnsaker:
Skrell og skjær gulrøttene i tynne strimler.

Rens og skjær fennikel og reddiker i tynne skiver eller strimler.

Bland sammen eddik, sukker og ingefær i en liten kasserolle. Kok opp til sukkeret er oppløst.

Tilsett fiskesaus og sesamolje.

Hell laken over grønnsakene.

La grønnsakene få stå og trekke 30-40 min. før servering.

Chilidressing:
Rør sammen majones og yoghurt og smak til med chilisaus, currypaste, salt, pepper, saft fra lime og evt. frisk koriander.

TORSDAG: Salat Nicoise

Hvis du ønsker en norsk variant av denne nydelige salaten kan du bytte ut tunfisk og ansjos med for eksempel bacon eller spekepølse.

Dette trenger du:

•4 egg

•4 poteter

•Ca 150 g aspargesbønner (ev sukkererter)

•1 boks tunfisk i olje

•4 tomater

•1⁄2 slang agurk

•1 rødløk

•sorte oliven

•kapers

•salat

•8 -10 ansjosfileter

Dressing:

•1 ss hvitvinseddik

•2 ss dijonsennep

•1 fedd hvitløk

•ev 1⁄2 honning

•Ca 1 dl virgin olivenolje

•grovmalt pepper

Slik gjør du:

Kok eggene i 6-8 minutter til de er "smilende".

Legg eggene i rennende, kaldt vann til de er helt avkjølt.

Skrell eggene og del dem i båter.

Kok poteter og la aspargesbønnene koke med de siste 2-3 minuttene. Avkjøl bønnene i kaldt vann. Skrell potetene og la dem bli kalde.

Anrett salaten i salatbolle, serveringsfat eller som porsjoner.

Del poteter i skiver.

Tilsett aspargesbønner, tunfisk (hell av oljen), tomat i båter, slangeagurk i terninger, rødløk i skiver, oliven, kapers og grovt revet salat.

Bland alt lett sammen og legg ansjos, eggebåter og basilikum på toppen.

Dressing :
Bland sammen sennep, hvitvinseddik, finhakket hvitløk og honning.

Visp inn olje.

Smak til med salt og pepper.

Fordel dressingen over salaten like før servering.



FREDAG: Barbequemarinert svinefilet med ananas, karri- og chilimajones, servert i hamburgerbrød

Barbequemarinade kan kjøpes ferdig.
Marinaden kan sløyfes, i stedet gnir du svinefileten inn med salt, pepper, finhakket hvitløk og oregano før steking. Pensle med chilisaus etter steking.

Dette trenger du:

•700 g svinefilet

•barbequemarinade til pensling

•2 fedd hvitløk

•2 løk

•Olje/smør til steking

•Ca. 2 ½ dl majones smakt til med karri og chili

•godt modnet ananas, beregne 1 skive per person (evt. hermetisk)

•hamburgerbrød

Slik gjør du:

Temperer kjøttet i ca. 1 time før tilberedning.

Pensle kjøttet med barbequemarinade og stek i middels varm grillpanne, eller på grillen, 8-10 min. til knapt gjennomstekt, 68-70 grader i kjernen.

La kjøttet hvile 8-10 min. før det skjæres opp i tynne skiver.

Skjær løken i tynne ringer og stek i pannen etter kjøttet er tatt opp, tilsett finhakket hvitløk og la surre til løken er myk og blank.

Smak til majones med karri og chili.

Rens og del ananas i ringer.

Varm hamburgerbrødene, smør karri og chilimajones på hver del, legg over stekt løk, tynne skiver av kjøtt, ananas og klem lett sammen.