Nå er tiden perfekt for å grave laks til 17. mai!

Det blir ikke 17. mai buffet uten gravlaks og sennepssaus. Her har du oppskriften på Wenches sitron- og peppergravet laks.

Sitron- og peppergravet laks

Dette trenger du:

  • Ca. 800 g laksefilet, benfri, skinnet kan gjerne sitte på
  • 2 laurbærblad
  • 1 ss hel pepper, blandinga av hvit og sort
  • 1 ss sennepsfrø
  • ½ dl sukker
  • ½ dl havsalt
  • grovhakket dill

Slik gjør du:

Knus laurbærblad, grovknus hel pepper og bland sammen med sennepsfrø, sukker og salt.

Skyll dillen og grovhakk.

Gni laksen inn med krydderbladningen, legg over grovhakket dill og dekk laksen med sitronskiver.
La stå i romtemperatur til krydderblandingen begynner å ”smelte”, ca 1 time.

Dekk fatet med plastfolie, legg et lett press over og sett i kjøleskapet 1. døgn (24 timer).

Server for eksempel med dillstuede poteter som en egen rett (kokte poteter i treninger, blandes inn i hvit saus smakt til med dill). Eller server med sennepssaus som en forrett.

GRAVLAKS: Wenches sitron- og peppergravet laks.  Foto: TV 2
GRAVLAKS: Wenches sitron- og peppergravet laks.  Foto: TV 2

Sennepssaus

Dette trenger du:

  • 1/2 dl grov søt sennep
  • 2 ss stek sennep, for eksempel dijonsennep
  • 1-2 ss sukker (begynn med 1 ss sukker)
  • 1 krm salt
  • 1 ½ ss eddik
  • 2-3 dl nøytral olje, soya, raps eller solsikke olje
  • finhakket dill

Slik gjør du:

Bland sammen sennep, sukker, salt og eddik.
Tilsett oljen, litt av gangen.
Visp godt til en blank og tykk saus.
Tilsett dill og smak til med salt og pepper, evt. litt mer sukker.