Frp-politiker vil kameraovervåke barnehager for å hindre overgrep

Stortingspolitiker Laila Reiertsen (Frp) foreslår kameraovervåking i barnehager for å forhindre overgrep.

ØNSKER KAMERAER: – Har du ikke noe å skjule, bør du ikke ha betenkeligheter med kameraovervåking, sier Frp-politikeren. Dette er et illustrasjonsbilde. (Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix) 
ØNSKER KAMERAER: – Har du ikke noe å skjule, bør du ikke ha betenkeligheter med kameraovervåking, sier Frp-politikeren. Dette er et illustrasjonsbilde. (Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix) 

Forslaget ble lansert i et debattinnlegg i Os & Fusaposten, men er også omtalt av Bergens Tidende.

Sykepleieren Laila Reiertsen, som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, viser til overgrepssakene som er blitt avdekket i barnehager i Bergen.

– Vi har jo andre plasser der vi har kameraovervåking. Om du gjør en god jobb og ikke har noe å skjule, bør du ikke ha betenkeligheter med kameraovervåking, sier Reiertsen til avisen.

– Hensynet til barna er viktigst

Hun mener en slik overvåking må være siste utvei der barnehagene ikke er gjennomsiktige nok.

BAK FORSLAGET: Laila Reiertsen (Frp). (Foto: Stortinget) 
BAK FORSLAGET: Laila Reiertsen (Frp). (Foto: Stortinget)  Foto: Andreas Kristiansen

– I samarbeid med foreldre og barnehageeiere må en vurdere om kameraovervåking må til for å gi hundre prosent trygghet og tillit, sier Reiertsen.

Hun presiserer overfor BT at overvåking egentlig ikke er ønskelig, men at hensynet til barna er og deres trygghet er det viktigste.

– Uakseptabelt

Barnehagebyråd i Bergen, Pål Hafstad Thorsen, er imot forslaget og påpeker at overvåking av eller i en barnehage er forbudt.

– Som barnehagebyråd støtter jeg ikke forslaget om kameraovervåkning. Det bryter klart med barnas rett til personvern, sier Hafstad Thorsen, og legger til:

– Som småbarnspappa må jeg gi klart uttrykk for at jeg finner det helt uakseptabelt hvis min datter skulle bli filmet i barnehagen, for eksempel i situasjoner på stellerommet. Kameraovervåkning kan også bli misbrukt.

Byråden mener også at en eventuell kameraovervåking vil gi falsk trygghet.

– Den beste måten å forebygge nye overgrep er ved å gi tillit til de ansatte, sikre god bemanning, åpne og transparente barnehagebygg og ansatte med kompetanse i å avsløre overgrep mot barn, sier han til TV 2.

NTB/TV 2