Gunhild Stordalen på sykehus etter tilbakefall

Gunhild Stordalen (37) legges inn ved universitetssykehuset i Utrecht for å gjennomgå en ny runde høydose cellegiftbehandling med stamcellestøtte.

LEGGES INN: EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen skal gjennom en ny runde stamcellebehandling. Foto: TV 2 
LEGGES INN: EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen skal gjennom en ny runde stamcellebehandling. Foto: TV 2 

I midten av mars fortalte Gunhild Stordalen (37) til TV 2 at hun hadde hatt et alvorlig tilbakefall, og at den eksperimentelle behandlingen hun fikk ikke fungerte.

Stordalen har siden oktober 2014 vært alvorlig syk med diagnosen diffus kutan systemisk sklerodermi.

Fredag morgen ble kjent at Stordalen nå er innlagt på sykehus som følge av tilbakefallet.

– Livet er uforutsigbart

Det opplyser Stordalen i en pressemelding på EAT sine nettsider.

– Livet er uforutsigbart, og god helse er noe vi aldri kan ta for gitt. Alvorlige diagnoser stilles hver eneste dag. Men jeg tror på åpenhet, og Petter og jeg har derfor valgt å være åpne om situasjonen siden jeg ble syk, sier Stordalen i pressmeldingen.

Nå skal Gunhild Stordalen gjennom den samme behandlingen hun fikk i november 2014.

– Håpet er at min sykdomshistorie, som beskriver livets mange sider, frykt, optimisme, muligheter og sorg, kan bidra til åpenhet rundt en sykdom som er lite kjent blant befolkningen og gi støtte til andre i samme situasjon, sier Gunhild A. Stordalen.

Siden 2015 er cellegiftbehandling med stamcellestøtte mot systemisk sklerodermi gjort tilgjengelig i Norge, men Stordalen velger å fortsette behandlingen i Utrecht i Nederland, der hun har vært fulgt opp tett siden 2014.

I Norge er det i overkant av 500 personer som har diagnosen systemisk skreodermi.

Kortvarig effekt

I mars fortalte Gunhild Stordalen TV 2 at den første behandlingen med stamcelletransplantasjon ikke fungerte slik hun og mannen, Petter Stordalen, håpet.

– Jeg ble nesten frisk, og tok det nesten for gitt at jeg kom til å bli helt frisk. Men så fikk jeg et alvorlig tilbakefall i høst. Det ser ut som at den effekten jeg hadde av cellegift og stamcellebehandlingen var kortvarig, og at sykdommen er tilbake, sa Stordalen.

37-åringen fortalte i mars at hun ville prøve nye, eksperimentelle kombinasjoner av medisiner for en mulig effekt.

Nå har Stordalen altså bestemt seg for å prøve den samme behandlingen – en gang til.

Den tøffe behandlingen skjer ved at stamceller høstes ut fra kroppen. Deretter brytes hele immunforsvaret ned ved svært høy dose cellegift. Stamcellene føres så tilbake i kroppen, i håp om å restarte kroppens immunforsvar.

– Det er en sjelden sykdom, og det er ingen kjent, effektiv behandling. Det er som å famle i blinde, og prøve ut ting som kanskje kan virke. Det er ingen som har garantier for hvor lenge man lever, og den usikkerheten må man bare forholde seg til, sa Stordalen.

EATs kommunikasjonsdirektør Erik Aasheim sier til NTB at Gunhild Stordalen ikke har noe å tilføye ut over det som sies i en melding lagt ut på stordalenfoundation.no fredag morgen, og at hun ønsker å bruke alle kreftene sine på EAT og det å bli frisk og håper på forståelse for det.

EAT-triumf

Siden Stordalen ble syk har hun viet svært mye av tiden sin på å bygge opp organisasjonen EAT.

For en knapp måned siden ble det klart at EAT inngår et samarbeid med et av verdens største, veldedige fond, Wellcome Trust. De har nå investert 36 millioner kroner i organisasjonen.

– Jeg må klype meg selv litt i armen, for det er en stor drøm som har blitt en realitet. Det er noe vi har jobbet for i flere år, og jeg kan nesten ikke tro det, har Stordalen fortalt TV 2.

Stiftelsen er verdens nest største - etter Bill og Melinda Gates Fondation. Nå vil Stordalen og EAT endre systemet rundt matproduksjon, helse- og klimaproblemer verden over.

13. og 14. juni arrangeres den årlige EAT-konferansen i Stockholm.

I fjor var Gunhild Stordalen klar på at målet var å stå på scenen under konferansen, noe 37-åringen også gjorde.

I mars sa hun til TV 2 at hun satser alt på å stå på den scenen i år.

Sykdommen systemisk sklerose angriper både hud og ofte indre organer.

NTB / TV 2

Mer innhold fra TV 2