Edward Snowden saksøker Norge

Varsleren Edward Snowden saksøker den norske staten for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA.

Bakgrunnen for saken er at ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN har tildelt Snowden Ossietzky-prisen for 2016 for hans innsats for ytringsfriheten.

Prisen skal utdeles i Oslo 18. november 2016, og Edward Snowden har et sterkt ønske om å komme til Norge for å motta prisen personlig, opplyser Advokatfirmaet Schjødt til NTB.

«Advokatfirmaet Schjødt har fått i oppdrag å tilrettelegge rettslig for at Snowden kan reise trygt til Norge for å motta prisen, uten å risikere utlevering til USA. Vi har i denne forbindelse på vegne av Edward Snowden tatt ut stevning mot staten ved Justisdepartementet. Norsk PEN ved styreleder William Nygaard har trådt inn i saken som partshjelper», skriver advokatfirmaet.

«Snowdens påståtte lovbrudd består i å ha varslet om masseovervåking i regi av det amerikanske etterretningsbyrået NSA. Hans handlinger er klart av politisk karakter, og det er da klart etter den norske utleveringsloven og internasjonal rett at han ikke kan utleveres til USA», heter det videre.

Snowden og Norsk PEN er representert av Schjødt-advokatene Halvard Helle og Emanuel Feinberg. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2