God morgen Norge- Wenches ukesmeny

Se innslagene og la deg inspirere av Wenche Andersens oppskrifter!

LA BARNA TA DEL I MATLAGINGEN: Maria (6) er allerede en dreven baker og hjalp Wenche på kjøkkenet. Foto: TV 2
LA BARNA TA DEL I MATLAGINGEN: Maria (6) er allerede en dreven baker og hjalp Wenche på kjøkkenet. Foto: TV 2

MANDAG: Drøm deg bort til Italia med Wenches fabelaktige risotto

Dette trenger du:

•3 dl arborioris (ris til risotto)

•2 sjalottløk

•1 fedd hvitløk løk

•5 ss usaltet smør

•2 ½ dl tørr hvitvin evt. eplemost

•10-11 dl kokende kraft (kylling- eller grønnsakskraft) avhengig av hvor tykk eller ”tynn” du vil ha risottoen

•30 g revet parmesan

•5 ss olivenolje (extra virgin)

•presset sitron

•salt, pepper

Tilbehør:

•Pinjekjerner eller hakkede ristede valnøtter

•Ruccola

•Ovnsbakte sherrytomater (bakes med litt olje og salt i stekeovn, 125 oC ca 30 min)

•Revet parmesan

•Grovmalt pepper

•Evt. tynne skiver spekeskinke

Slik gjør du:

Ha risen i et dørslag og skyll under rennende kaldt vann.

La renne av.

Finhakk løk og hvitløk, og surr i 2-3 ss smør til løken er blank.

Tilsett godt avrent ris, surr videre i 3-4 min, til risen blir blank uten å bli brun. Tilsett vin, og la koke nesten inn.

Tilsett en øse varm kraft i risen, kok inn, tilsett en øse av gangen og la det koke inn mellom hver gang.

Rør lett om under speingen.

Fortsett å trekke til risen er mør, ca. 20 min.

Prøv deg fram.

Tilsett revet parmesan, resten av smøret, olivenolje, sitron, og smak til med salt og pepper.

Juster konsistensen, tilsett eventuelt litt mer kraft hvis risottoen er for fast.

Risotto bør ikke koke etter at parmesan er tilsatt.

Server med ønsket tilbehør.



TIRSDAG: Hjemmelaget fiskegrateng


Dette trenger du:

  • Ca. 4 dl kokt fisk uten skinn eller ben (evt. ca. 500 g rå fisk uten skinn og ben)
  • 1 1/2 dl ukokt makaroni (hvis du har lite fisk)
  • Gratengsaus:
  • 2 ss smør
  • 1 sjalottløk
  • 3 ss hvetemel
  • Ca. 3 dl melk
  • 1 ¾ ts salt
  • 1 krm hvit pepper
  • 1 krm revet muskatnøtt
  • 3 egg
  • Strøkavring/malt brød.


Slik gjør du:

Varm ovnen til 200 grader.

Damp fisk i en kasserolle i litt lettsaltet vann i 3-4 min. (Fiskekraften kan erstatte litt av melken i sausen).

Hvis lite fisk, kok makaroni etter anvisning på pakken.

Hell av kokevannet.

Smelt smør, tilsett finhakket sjalottløk og la den surre seg blank, rør inn hvetemel og spe med melk.

Kok opp sausen under omrøring.

Smak til med salt og krydder.

Avkjøl sausen litt og vend inn eggeplommer, fisk og evt. makaroni.

Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i gratengsausen.

Fyll gratengen i en godt smurt form, eller porsjonsformer.

Dryss over strøkavring.

Stek gratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200 grader i 40-50 min. Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.

Server med kokte poteter, egg og dillsmør (eller kun smeltet smør), og råkost av revene gulrøtter og appelsin-”fileter”, evt. revet eple og en dressing av presset sitronsaft og litt sukker.

Tips: Fiskegrateng kan også lages på rå fisk, tilsett da 1 ss hvetemel ekstra i sausen og stek fiskegratengen 6-8 min lengre.

Rå fisk tilsettes direkte i den hvite sausen.

Egg og dillsmør:

Kok egg, skrell og finhakk.

Smelt smør, tilsett finhakket dill og finhakket egg.



ONSDAG: Ferskfiskball

Dette trenger du:

•Ca 500 g filet av hvit fisk som lyr eller hyse

•½ gul løk(kan eventuelt sløyfes)

•2 ss potetmel

•3 ½ - 4 dl kald helmelk

•3 ts salt

•1 ts pepper

•½ ts muskatnøtt

•pepper

•evt. litt allehånde

Slik gjør du:

For å lage fiskemat må du bruke fisk som ikke har vært fryst og fisken bør være kald (fra kjøleskapet)

Skjær fiskefiletene fri for ben og skinn og kutt fiskefiletene i store biter. Skrell løken og del den opp i grove biter, hakk fint i en foodprocessor og legg over i en skål/bolle.

Ha fisken i foodprocessoren og kjør med pulsknappen til den er grovmalt. Ha i salt, krydder og den finhakkede løken og kjør sammen i ca 15 sekunder.

Ha i potetmelet og kjør maskinen mens du sper med kald melk, i små porsjoner, til du får en litt løs deig.

Form fiskefarsen til store boller, bruk en skje og en fuktet hånd.

Når alle fiskeballene er ferdig formet, legg med i kokende lettsaltet vann, kok opp og la fiskeballene trekke i 15 - 20 min.

Tips:
Fisker du selv bør fisken ligge ett døgn før du lager fiskemat av den, da får du faste saftige fiskeballer. Helt nyfisket fisk har lite bindemiddel.

TORSDAG: Pitabrød

Dette trenger du:

(Ca 24 stk)

•300 g fin sammalt speltmel

•200 g havremel

•ca. 350 g siktet hvetemel

•1 ts sukker

•1 ts salt

•20 g fersk gjær eller 2 ts tørrgjær

•4 1/2 dl melk

•2 dl vann

•1 dl rapsolje til baking

Slik gjør du:

Hell sammalt spelt, havremel og ca. 400 g av hvetemelet i bakebollen.

Tilsett salt og sukker, og evt. tørrgjær (fersk gjær løses opp i lunken væske). Tilsett lunken melk, vann og olje, og kjør sammen på lav hastighet i kjøkkenmaskin, til alt er godt blandet.

Øk til middels hastighet, tilsett resten av hvetemelet litt etter litt og kjør til en glatt i smidig i deig (ikke for kompakt).

Eltetid ca. 10 min.

Dekk til og sett til heving i ca. 1 time.

Ta deigen ut på bakebordet og del i to like store emner.

Del hvert av emnene i 12 jevnstore biter og trill til boller.

Form bollene ut med hendene, til de er ca. 1/2 cm tykke og 10 cm i diameter.

Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett.

Prikk brødene, dekk til og la dem etterheve i 10-15 min.

Stek midt i varm stekeovn, 225 grader (over- og undervarme) i 8-10 minutter, til brødene er lys gyllne, over og under.

Avkjøl på rist under et klede, slik at brødene holder seg myke.

Avkjølte brød pakkes i plast og legges i fryseren.

FREDAG: Grillet entrecôte-biffer servert med hvitløksmør og grillede grønnsaker.

Begynn grillingen 2-3 timer før maten skal serveres!

  • Entrecôte, mørnet, beregn 175 -200 g kjøtt per person
  • Salt og grovmalt pepper

Temperer kjøttet, det vil si å la det ligge fremme på kjøkkenbenken i et par timer før det legges på grillen.

Begynn med å grille grønnsakene og lage hvitløksmøret, mens biffene tempereres.

Hvitløksmør:

Kjør 150-200 g mykt smør i en hurtigmikser sammen med 1-2 fedd renset hvitløk, en god neve persille og saft og skall (kun det gule) av en ½ sitron.
Evt. finhakk hvitløk og urter, og rør sammen med mykt smør. Smak til med sitron.

Slik griller du biffene:

Legg biffene på rist på varm grill.
Dryss på salt og pepper .
Grill entercote-biffene 2-3 min. på hver side for en rosa kjerne.
La biffene hvile 4-5 min før servering, slik at kjøttsaften ”setter ” seg i kjøttet.

Grilltiden er avhengig av tykkelsen på biffene, tykke biffer blir saftigere enn tynne biffer.
Det er alltid lurt å bruke et steketermometer!
Grill til termometeret viser 55 grader.

Grillede grønnsaker og poteter:
Bruk ferske og faste grønnsaker, de tåler grillingen best.

Paprika:
Del paprika i fire og rens.
Grill paprika over glødende kull, til de blir godt grillet.
Legg de grillede paprikaene over i en bolle med olivenolje, tilsett friske urter, avocado i båter/biter (skal ikke grilles!), et par fedd hvitløk, salt og pepper.

Grill andre grønnsaker som for eksempel; squash, løk i båter, aubergine (på samme måte) og legg i oljemarinaden.

Poteter:
Del i to, pensle med olje og dryss med salt, pepper og evt. urtekrydder, før de legges på grillen.
Grill ca. 20 min. Potetene kan halvkokes på forhånd, da går grillingen raskere.

Tomater:
Del i to, pensle med olje tilsatt salt og pepper.
Dryss over finrevet ost rett før servering.

Hvitløk:
Skjær toppen av hel hvitløk.
Hell over litt olivenolje.
Legg på rist over rødglødende kull, snu ofte, grill 10-15 min.