Bruk dømmekraften før du kaster melk som er gått ut på dato
Ofte holder melken mye lenger enn du tror, sier Ida Berg Hauge, Daglig leder, Melk.no. I studio tryllet Wenche frem supergode polarbrød med melk som har gått ut på dato.
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er opptatt av at folk ikke skal kaste mat - ei heller meieriprodukter - unødig.
Mange heller ut melk som er gått ut på dato, selv om melken både lukter og smaker helt utmerket. En del heller til og med ut melken litt FØR utløpsdato - for sikkerhets skyld.
Dette er helt unødvendig, og selv når melken begynner å bli gammel, er det fortsatt en god del man kan bruke den til.
Polarbrød
Godt matpakkebrød som kan fylles med ønsket pålegg og grønt.
Smaker også veldig godt lune til supper eller salater.
Egner seg godt til frysing.
Dette trenger du:
(Ca 24 stk)
- 300 g fin sammalt speltmel
- 200 g havremel
- ca. 350 g siktet hvetemel
- 1 ts sukker
- 1 ts salt
- 20 g fersk gjær eller 2 ts tørrgjær
- 4 1/2 dl melk
- 2 dl vann
- 1 dl rapsolje til baking
Slik gjør du:
Hell sammalt spelt, havremel og ca. 400 g av hvetemelet i bakebollen.
Tilsett salt og sukker, og evt. tørrgjær (fersk gjær løses opp i lunken væske). Tilsett lunken melk, vann og olje, og kjør sammen på lav hastighet i kjøkkenmaskin, til alt er godt blandet.
Øk til middels hastighet, tilsett resten av hvetemelet litt etter litt og kjør til en glatt i smidig i deig (ikke for kompakt).
Eltetid ca. 10 min.
Dekk til og sett til heving i ca. 1 time.
Ta deigen ut på bakebordet og del i to like store emner.
Del hvert av emnene i 12 jevnstore biter og trill til boller.
Form bollene ut med hendene, til de er ca. 1/2 cm tykke og 10 cm i diameter.
Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett.
Prikk brødene, dekk til og la dem etterheve i 10-15 min.
Stek midt i varm stekeovn, 225 grader (over- og undervarme) i 8-10 minutter, til brødene er lys gyllne, over og under.
Avkjøl på rist under et klede, slik at brødene holder seg myke.
Avkjølte brød pakkes i plast og legges i fryseren.