Bruk dømmekraften før du kaster melk som er gått ut på dato

Ofte holder melken mye lenger enn du tror, sier Ida Berg Hauge, Daglig leder, Melk.no. I studio tryllet Wenche frem supergode polarbrød med melk som har gått ut på dato.

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er opptatt av at folk ikke skal kaste mat - ei heller meieriprodukter - unødig.
Mange heller ut melk som er gått ut på dato, selv om melken både lukter og smaker helt utmerket. En del heller til og med ut melken litt FØR utløpsdato - for sikkerhets skyld.
Dette er helt unødvendig, og selv når melken begynner å bli gammel, er det fortsatt en god del man kan bruke den til.


POLARBRØD: Perfekt i matpakken, eller server til supper eller salater. Foto: TV 2
POLARBRØD: Perfekt i matpakken, eller server til supper eller salater. Foto: TV 2

Polarbrød

Godt matpakkebrød som kan fylles med ønsket pålegg og grønt.
Smaker også veldig godt lune til supper eller salater.
Egner seg godt til frysing.

Dette trenger du:

(Ca 24 stk)

  • 300 g fin sammalt speltmel
  • 200 g havremel
  • ca. 350 g siktet hvetemel
  • 1 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 20 g fersk gjær eller 2 ts tørrgjær
  • 4 1/2 dl melk
  • 2 dl vann
  • 1 dl rapsolje til baking

Slik gjør du:

Hell sammalt spelt, havremel og ca. 400 g av hvetemelet i bakebollen.

Tilsett salt og sukker, og evt. tørrgjær (fersk gjær løses opp i lunken væske). Tilsett lunken melk, vann og olje, og kjør sammen på lav hastighet i kjøkkenmaskin, til alt er godt blandet.

Øk til middels hastighet, tilsett resten av hvetemelet litt etter litt og kjør til en glatt i smidig i deig (ikke for kompakt).
Eltetid ca. 10 min.
Dekk til og sett til heving i ca. 1 time.

Ta deigen ut på bakebordet og del i to like store emner.
Del hvert av emnene i 12 jevnstore biter og trill til boller.
Form bollene ut med hendene, til de er ca. 1/2 cm tykke og 10 cm i diameter.

Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett.
Prikk brødene, dekk til og la dem etterheve i 10-15 min.

Stek midt i varm stekeovn, 225 grader (over- og undervarme) i 8-10 minutter, til brødene er lys gyllne, over og under.

Avkjøl på rist under et klede, slik at brødene holder seg myke.
Avkjølte brød pakkes i plast og legges i fryseren.