Brussel rammet av terror – dette vet vi om angrepet

Til sammen tre bomber har gått av på flyplassen og metrostasjonen i Brussel.

Tirsdag 22. mars ble Belgia rammet av flere koordinerte terrorangrep.

Belgias innenriksminister bekrefter at landets trusselnivå er hevet til høyeste nivå etter angrepet.

Angrepene beskrives som organisert terror, og terrorgruppen Islamsk Stat (IS) hevder de står bak angrepet.

Det er meldt om 31 omkomne og 260 skadde personer, ifølge belgiske myndigheter og den belgiske TV-kanalen VTM. Ofrene skal være fra 40 ulike land.

Sårede er bragt til 15 forskjellige sykehus i Belgia.

FÅ SISTE NYTT I VÅRT LIVESENTER:

Flyplassen

To eksplosjoner rammet Brussels hovedflyplass Zaventem like før klokken 08.00.

Tre terrormistenkte menn ankom flyplassen i en taxi og la tre kofferter på tre ulike bagasjetraller. Ifølge ordføreren i Zaventem, lå bombene i koffertene.

Brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui er identifisert som to av gjerningsmennene. Ibrahim sprengte seg selv på Brussel lufthavn, mens Khalid gjennomførte trolig en selvmordsaksjon på metroen. Politiet vil allikevel ikke utelukke at Khalid fortsatt er i live og på rømmen.

Én av eksplosjonene skjedde ved en innsjekkingsskranke og den andre ved et café-område inne i ankomstterminalen på flyplassen.

De to mørkkledde mennene er trolig brødreparet El Bakraoui som gjennomførte selvmordsangrep. Mannen i lys jakke er etterlyst. AFP PHOTO / BELGIAN FEDERAL POLICE Foto: -
De to mørkkledde mennene er trolig brødreparet El Bakraoui som gjennomførte selvmordsangrep. Mannen i lys jakke er etterlyst. AFP PHOTO / BELGIAN FEDERAL POLICE Foto: -

Minst 11 mennesker ble drept av eksplosjonene på flyplassen opplyser belgiske helsemyndigheter.

Det skal ha blitt avfyrt skudd og ropt på arabisk før de to eksplosjonene på flyplassen, ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga.

Passasjerene løp i panikk fra terminalbygget. På flyplassen har de voldsomme eksplosjonene gjort store ødeleggelser.

Seks timer etter at bombene gikk av fant politiet den tredje og udetonerte bomben inne på flyplassen. Den ble detonert av politiet senere på dagen.

To av personene på overvåkingsbilde fra flyplassen er ikke identifisert. Personen personen i lys jakke skal ha satt fra seg en stor bag for så å løpe fra flyplassen etter eksplosjonene. Belgisk politi driver en storstilt politijakt på ham.

SE DIREKTEBILDER FRA BRUSSEL ØVERST I SAKEN.

Flyplassen er stengt til og med torsdag. Tusenvis av flyvninger har blitt kansellert. Togtrafikken til og fra flyplassen skal også være stanset.

Som følge av angrepene ble all offentlig transport stanset.

Trusselnivået ble høynet til nivå fire, det høyeste etter terroren.

Metro-stasjonen

Kort tid etter bombene på flyplassen, cirka klokken 09.30, gikk det av eksplosjon i en t-banevogn ved en metrostasjon i Brussel. Det er fremdeles usikkert om det var plantet en bombe eller om eksplosjonen skyldtes en selvmordsbomber. Det var den midterste av tre sammenkoblede t-banevogner som eksploderte.

Eksplosjonen skjedde på stasjon Maalbeek, som ligger like i nærheten av hovedkvarteret til EU.

EKSPLOSJON: Dette bildet viser innsiden av flyplassen. Foto: Twitter/@adagamov
EKSPLOSJON: Dette bildet viser innsiden av flyplassen. Foto: Twitter/@adagamov

Det er meldt om at minst 20 personer er drept i angrepene ved metroen. 106 personer skal ha blitt skadd i metro-angrepet.

Passasjerene ved metroen ble forsøkt evakuert. Mange flyktet gjennom metrotunnelene i panikk.

Nordmenn i Brussel

Ingen nordmenn skal være drept eller skadd som følge av terrorangrepene i Brussel, opplyser norske myndigheter.

VIDEO: Eksplosjoner på flyplass i Brussel

Nordmenn i Brussel bes holde seg i ro, følge med på offentlig informasjon og følge lokale råd. Om du befinner deg i Brussel, meld gjerne fra til dine pårørende hjemme.

Belgiske myndigheter har opprettet krisetelefonnummer +32 (0) 250 64711.

Politiaksjoner

Etter angrepene tirsdag morgen har det pågått en klappjakt etter bakmennene til terroren.

KAOTISK: Slik ser flyplassen ut etter terrorangrepet. Foto: Twitter/@adagamov
KAOTISK: Slik ser flyplassen ut etter terrorangrepet. Foto: Twitter/@adagamov

Politiet i Belgia har gått ut med bilde av den tredje personen som ikke skal ha detonert den tredje bomben, og som skal ha blitt sett løpende fra flyplassen. Mannen har på seg lys jakke og sort hatt på overvåkingsbildene fanget opp på flyplassen Zaventem.

Publikum i Belgia og Europa har blitt oppfordret til å kontakte politiet umiddelbart hvis de har opplysninger om hvor terror-mistenkte kan oppholde seg.

Men publikum og medier har også blitt oppfordret til å ikke dele informasjon om hvor det foregår politiaksjoner.

Rundt klokken 19 tirsdag kveld meldte belgisk politi at de hadde gjennom funnet en spikerbombe, et IS-flagg og kjemikalier i en politiaksjon i jakten på terroristene. Det bekrefter også belgiske myndigheter.

Det er bare fire dager siden tre terrormistenkte ble pågrepet i en omfattende politiaksjon i Brussel. Blant dem var mannen bak Paris-terroren, Salah Abdeslam.

Han skulle ifølge en høytstående belgisk tjenestemann ha deltatt i tirsdagens terrorangrep i Brussel, melder avisen Politico. Bakgrunnen til at Paris-terroristen kobles til terroraksjonene i Belgia, er at politiet fant Abdeslams fingeravtrykk i en leilighet i Brussel, hvor det også ble funnet detonatorer.

Helt siden terrorangrepet i Paris 13. november har stemningen vært spent i Belgia, hvor det har pågått flere antiterroraksjoner de siste månedene.

Spent Europa

En rekke europeiske land har høynet sikkerheten etter angrepene i Brussel. USA har valgt å advare amerikanske borgere om sikkerhetsrisikoer ved å reise til Europa nå. Det amerikanske utenriksdepartementet mener det er sannsynlig at flere terrorangrep vil skje i nær fremtid. I en pressemelding skriver de at turistattraksjoner og sportsarrangementer er svært utsatt.

Oslo politidistrikt melder at de følger situasjonen i Brussel kontinuerlig. Som et umiddelbart tiltak skal alle patruljer i Oslo bevæpnes.

– Vi har besluttet at samtlige patruljer i Oslo skal være bevæpnet, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Gjermund Stokkeli, til TV 2.

Frankrike styrket sikkerhetstiltakene ved alle flyplasser og togstasjoner i Paris etter angrepene i den belgiske hovedstaden.

KAOS: Bomben på flyplassen skapte voldsomme skader. Foto: AP
KAOS: Bomben på flyplassen skapte voldsomme skader. Foto: AP

Sikkerhetsstyrker er satt inn ved alle de åtte terminalene på flyplassen Charles de Gaulle og de to togstasjonene der, og det vil bli gjennomført ekstra kontroller av alle tog fra Brussel.

Den franske innenriksministeren opplyser ifølge Sky News at de sender ut 1600 ekstra politibetjenter langs grensene etter terrorangrepene i Brussel.

Også en rekke andre flyplasser og transportknutepunkter i Europa og USA er stengt eller under høy sikkerhet.

Verden fordømmer

EU-president Donald Tusk fordømmer bombeangrepene i Brussel, som han omtaler som terrorangrep.

– Jeg er rystet over angrepene mot Zavantem lufthavn og EU-distriktet i Brussel i morges, som har kostet flere uskyldige mennesker livet og såret enda flere, sier Tusk.

Også EUs utenrikssjef Federica Mogherini reagerer på angrepet.

– Dette er en veldig trist dag for Europa, sier hun.

USAs president Barack Obama uttalte at de vil bistå Belgia i å ansvarliggjøre terroristene.

– Vi vil gjøre det som er nødvendig for å støtte vår venn og allierte Belgia for å ansvarliggjøre de som står bak terroren i Brussel. Dette er nok en påminnelse om at verden må stå sammen mot terror, uavhengig av nasjonalitet, rase og tro, sa Obama under sitt besøk i Cuba tirsdag.

Den belgiske kongen Philippe talte til sitt folk tirsdag ettermiddag.

– I dag er vårt land i sorg. For hver og en av oss vil denne 22. mars aldri bli en vanlig dag; tilintetgjorte liv, alvorlige skader, disse lidelsene deles av hele landet. Mathilde (dronningen) og jeg deler deres smerte, dere som har mistet en av deres nærmeste, eller som har blitt skadet av disse feige og forferdelige angrepene i dag. Vi uttrykker vår udelte støtte til rednings- og sikkerhetsmannskapene, og vår takknemlighet overfor de som spontant tilbyr hjelp. I møte med trusselen fortsetter vi å svare sammen med styrke, ro og verdighet. La oss beholde troen på oss selv. Denne troen er vår styrke, sa kongen.

Frankrikes statsminister Manuell Valls hevder at Europa er i krig.

– Europa er i krig, fordi IS har erklært krig mot oss. Det er tidligere kjent at IS hyller terroraksjonene i Belgia.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier til TV 2 at dette er et nytt, feigt angrep som rammer sivile.

– Nå må vi stå sammen i kampen mot terror. Vi må holde sammen på kryss av nasjoner og religioner. Da vil vi vinne denne kampen, sier Stoltenberg.

Han var på jobb i Nato-kvarteret da bombene smalt.

NTB / TV 2