Sp og KrF ber Høie om ny tolkning om tvillingabort

Abort av ett tvillingfoster er så etisk vanskelig at det ikke kan bestemmes av jurister alene, mener KrFs Olaug Bollestad. Hun ønsker seg en ny tolkning av loven.

NY TOLKNING: Krf og Sp mener abort av ett tvillingfoster er så etisk vanskelig at de mener abortloven må tolkes på nytt. Foto: Frank May / NTB scanpix 
NY TOLKNING: Krf og Sp mener abort av ett tvillingfoster er så etisk vanskelig at de mener abortloven må tolkes på nytt. Foto: Frank May / NTB scanpix  Foto: Frank May

Lovavdelingen i Justisdepartementet slo onsdag fast at abortloven åpner for at ett eller flere friske fostre aborteres.

Helseminister Bent Høie (H) ba i 2014 om en avklaring fordi loven ble tolket ulikt på sykehusene.

På Stortinget er både KrF og Senterpartiet kritiske til at tvillingabort, eller fosterreduksjon, skal bli generell praksis i Norge, skriver Dagen.

– Vi står for retten til selvbestemt abort, men det å velge ut og selektere ett av to fostre er en annen grense. Da går du opp et trappetrinn, sier Kjersti Toppe i Sp og får støtte av helsepolitisk talsperson i KrF, Olaug Bollestad. Hun vil i første omgang ha dialog med Høie, men ønsket er å få en ny tolkning av loven.

– Dersom Høie vil legge bokstavtolkning juridisk til grunn, vil jeg løfte saken politisk, sier Bollestad.

– Til sjuende og sist ønsker vi en presisering av en annen lovfortolkning i en forskrift, ikke nødvendigvis selve loven, sier Toppe.

Spørsmålet om fosterreduksjon har aldri vært et tema for Stortinget, ettersom det ikke var teknisk mulig da abortloven ble vedtatt på 1970-tallet.

NTB