God morgen Norge-Wenches ukesmeny

God morgen Norges Wenche Andersen gir deg gode mattips for uken som kommer. Se innslagene og la deg inspirere!

Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter. Foto: TV 2
Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter. Foto: TV 2

MANDAG: Wenches pestosnurrer bakt med kesam

Kesam gir saftig bakst med mindre fett!

Dette trenger du:

•50 g gjær

  • 5 dl lett/skummet melk, fingervarm

•3 dl Kesam til baking

•2 ss sukker, evt. 1 ss honning

•1 ts salt

•1 ts finrevet sitronskall

•ca. 16 dl fint hvetemel, evt. blandet med fibra eller grovbakstmel

•50 g mykt smør

Fyll:

•Pesto og finrevet parmesan

Slik gjør du:

Fersk gjær løses opp i litt av den fingervarme melken. Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.

Varm melk og kesam til fingervarmt.

Elt inn sukker, salt, sitronskall og mesteparten av melet.

Tilsett mykt smør og elt til deigen blir smidig, slipper bakebollen.

Dekk til og la deigen heve i 30-40 min.

Mens deigen hever, finriv parmesan og lag pesto, se egen oppskrift lenger ned!

Ta deigen ut på melet bakebord.

Del i 2-3 emner.

Kjevle hvert emne ut til et rektangel.

Smør over pesto og revet parmesan (ikke helt til kanten).

Rull sammen slik at kanten uten pesto kommer ytterst.

Skjær i skiver og legg på bakepapirkledt stekebrett.

Dekk til og etterhev i ca. 45 min.

Stek i 10 -15 min. i varm stekeovn, 230 grader på midterste rille.

Avkjøl på rist.

Tips! I stedet for snurrer kan det lages en pestokringle.

Pesto

Dette trenger du:

•25-30 store blader av basilikum (1 stor potte)

•2 fedd hvitløk

•ca. 1 1/2 dl olivenolje

•ca. 50 g revet parmesanost

Slik gjør du:

Rist/stek pinjekjerner i en stekepanne til de er gylne, uten å bli stekt.

Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser, og kjør til en grov blanding.

Spe med olje i en tynn stråle.

Tilsett revet ost helt til slutt.

Smak til med salt.

Tips!

Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 2-3 dager.

Du kan få kjøpt pesto på glass i butikken, men den beste lager du selv!

TIRSDAG: Pizzasnurrer

Dette trenger du til deigen:

•50 g gjær

•5 dl lett/skummet melk, fingervarm

•3 dl Kesam til baking

•2 ss sukker, evt. 1 ss honning

•1 ts salt

•1 ts finrevet sitronskall

•1 finrevet gulrot

•ca. 16 dl fint hvetemel, evt. blandet med fibra eller grovbakstmel

•50 g mykt smør

Slik gjør du:

Fersk gjær løses opp i litt av den fingervarme melken.

Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.

Varm melk og kesam til fingervarmt.

Elt inn sukker, salt, sitronskall, revet gulrot og mesteparten av melet.

Tilsett mykt smør og elt til deigen blir smidig, slipper bakebollen.

Dekk til og la deigen heve i 30-40 min.

Mens deigen hever, lag pesto, se egen oppskrift lenger ned!

Ta deigen ut på melet bakebord.

Del i 2-3 emner.

Kjevle hvert emne ut til et rektangel.

Legg på ønsket fyll; skinke/stekt karbonadedeig og revet ost.

Rull sammen slik at kanten uten pesto kommer ytterst.

Skjær i skiver og legg på bakepapirkledt stekebrett.

Dekk til og etterhev i ca. 45 min.

Stek i 10 -15 min. i varm stekeovn, 230 grader på midterste rille.

Avkjøl på rist.

Grønnsakssaus:

Grovhakk 1-2 løk, 1-2 fedd hvitløk og 1 rød chili.

Surr i olje i en stekepanne.

Tilsett 1 boks hermetiske tomater, 2 ts tørket urtekrydder.

Kjør sammen til en glatt saus med en stavmikser.

Smak til med salt, pepper og 2-3 ts balsamicoeddik.

La gjerne sausen trekke over svak varme i 10-15 min.

Pesto:

•2 ss ristede pinjekjerner

•1-2 fedd hvitløk

•Ca 1 dl revet parmesan

•1 stor potte basilikum

•1 ½ -2 dl olivenolje

Kjør sammen til en glatt purè med en stavmikser.

Guacamole på 1-2-3:

•2 avocado

•1-2 fedd hvitløk

•½ -1 rød chili uten frø

•1 ts finhakket frisk ingefær

•Saft av 1-2 lime

•1-2 ss olivenolje

•1 neve frisk koriander (kan sløyfes)

Kjør sammen til en glatt masse med en stavmikser.

Skal guacamolen oppbevares over tid; legg avocadosteinen i guacamolen.

ONSDAG: Magevennlige vafler og pannekaker

Brødvafler:
Gluten- og laktosefri.
Melkefri: bruk mandelmelk og sløyf cottage cheese/ kesam, eller erstatt med soyayoghurt (evt. havrefløte, den er ikke glutenfri).

Dette trenger du:

•3 egg

•4 dl laktosefri melk eller mandelmelk

•4 ss cottage cheese, laktosefri; bruk evt. laktosefri mager kesam

•1 ss rapsolje

•1 dl bokhvetemel

•1 dl rismel

•1 dl glutenfrie havregryn

•2 ss linfrø eller chiafrø

•1 ts bakepulver

•½ ts salt

•for søte vafler; tilsett 1-2 ss honning/lønnesirup og evt. 1 ts kardemomme

Slik gjør du:

Bland sammen egg, melk, kesam og rapsolje.

Tilsett de tørre ingrediensene og visp sammen til en glatt røre.

La røren svelle i ca. 10 min.

Stek i vaffeljern smurt med litt fett.

Server som søte, eller som brødvafler med ost, skinke og grønnsaker.

Fylte bokhvetepannekaker:

Gluten- og laktosefri
Melkefri; bruk mandelmelk

Dette trenger du:

•2 egg

  • 3 dl laktosefri melk eller mandelmelk

•2 dl bokhvete

•1 ss rapsolje

•½ ts salt

  • Laktosefri kremost naturell, (melkefri; dropp osten eller erstatt med en kremet soyaost)

  • Spekskinke, skinke, røkt laks eller sprøstekt bacon

  • Salat, agurk, paprika, tomat

  • Søt variant; server med rørte, friske bær/ syltetøy og for eksempel soyayoghurt.

Slik gjør du:

Ha egg, bokhvete og ca. 1 ½ del av melken i en bolle og pisk glatt.

Spe med resten av melken til en passe tykk røre.

Tilsett olje og salt.

La røren stå og svelle i ca. 10 minutter før steking.

Ha litt olje eller melkefri margarin i en liten stekepanne.

Stek pannekaker på middels varm panne til overflaten har stivnet, før pannekaken snus.

TORSDAG: Sprøstekt torsk servert med rødvinssaus, stekt sopp, mandel- og sellerirotmos

Dette trenger du:

•Ca. 1 kg torskefilet med skinn

•Salt og grovmalt pepper

•olje og smør til steking

Rødvinssaus:

•2 sjalottløk

•2 dl rødvin

•4 dl kraft, for eksempel oksekraft fra Jacobs utvalgte (om du ikke har selv)

•2 ss smør

•1-2 ss balsamicoeddik, evt. en liten klype sukker

•Salt og pepper

Mandel og sellerirotmos:

•Ca. 500 g skrelte mandelpoteter

•Ca. 100 g skrelt sellerirot eller persillerot

•Smør, salt og pepper

Stekt sopp:

•250-300 g sopp (valgfri)

•1 sjalottløk

•Smør til steking

•Salt og pepper

Slik gjør du:

Det kan være lurt å gjøre klar tilbehøret før torsken stekes.

Skrap skinnsiden på torsken fri for skjell.

Dryss kjøttsiden av fisken med litt grovt salt og la den ligge 8-10 min.

Skyll av saltet, tørk godt med kjøkkenpapir og del fileten i serveringsstykker.

Varm stekeovnen til 150 grader.

Ha olje i en varm panne.

Legg torskestykkene med den tørre skinnsiden ned i pannen.

Stek i ca. 5 min., til skinnet løsner lett fra pannen og er sprøtt og gyllent.

Legg torskestykkene med skinnsiden opp i et ildfast fat, og stek videre i varm stekeovn i ca. 5 min.

Steketiden er avhengig av tykkelsen på torskestykkene.

Tynne små stykker, kun 2-3 min., bedre med litt for lite enn for mye stekt, da blir torskekjøtt tørt.
Rødvinssaus:

Finhakk sjalottløk og kok den inn sammen med rødvin til 1/3 (bruk en liten kasserolle).

Tilsett oksekraften og kok inn til halvparten.

Trekk kasserollen vekk fra platen, visp inn smør og smak til med balsamicoeddik, salt, pepper og litt sukker.

Mandel- og sellerirotmos:

Skrell og del poteter og sellerirot i mindre biter.

Kok møre i usaltet vann.

Behold litt av kokevannet til å spe med, hell av resten av vannet.

Mos grovt opp, smak til med salt, pepper og smør, og evt. litt av kokevannet for rett konsistens.

Stekt sopp:

Finhakk sjalottløk og del sopp i biter.

Stek i smør og smakt til med salt og pepper, og evt. litt grønt ved servering, for eksempel gressløk eller små spinat blader.

FREDAG: Osso buco - en oppskrift fra det sydende middelhavet

Osso buco er en klassisk italiensk rett laget med skiver av kalveknoker, helst med margbein, 2-3 cm tykke .

Wenche fikk ikke kjøpt kalvelegg i skiver, så erstatter med godt marmorert entrecôte fra kalv. Du kan også bruke storfe.Entrecôte trenger litt kortere trekketid, ca. 1 ½-2 timer. Skiver av lammestek kan også brukes.
En vid flat gryte med lokk, eller en leirgryte, passer fint når man skal tilberede denne retten.
Godt tilbehør til den ferdige retten er "gremolata", en smakfull krydderurtblanding bestående av sitron, persille og hvitløk.
Tilbehør kan være hjemmelaget potetmos, risotto, eller ris kokt med safran.

Osso buco
Dette trenger du:

•Kalvekjøtt med ben. Beregn 250-300g per person (avhengig av hvor mye ben), uten ben beregn 180-200 g per person.

•3 gulrøtter

•3 grener stilkselleri

•2 store løk

•3-4 fedd hvitløk

•4-5 ss hvetemel til å vende kjøttet i

•Salt og pepper

•5-6 ss olivenolje

•3 dl tørr hvitvin eller eplemost

•1 glass (ca. 100 g) tomatpure

•2 bokser hermetiske tomater

•1 bunt persille

•6-7 dl god kraft, om du ikke har selv bruk Jacobs utvalgte oksekraft

•1/2 ts tørket timian

•1/2 ts oregano

•2 laurbærblad

•Salt og grovmalt pepper

Gremolata:

•1-2 sitroner, helst økologiske

•4-5 bunter persille

•5 fedd hvitløk

Slik gjør du:

Begynn med å brune kjøttet i en vid gryte/sautepanne.

Vend kjøttskivene i hvetemel tilsatt salt og pepper.

Brukes knoke, lag små snitt rundt i kantene, slik at skivene ikke ”krøller”/trekker seg sammen under steking.

Ta opp kjøttet og stek grønnsakene skåret i små terninger.

Rør hele tiden.

Legg knokene over grønnsakene.

Tilsett hvitvin og kok opp uten lokk, kok i 8-10 min, tilsett så tomatpure, hermetiske tomater, kraft, krydder og salt.

La det være grønnsaker under og over kjøttskivene.

Kok opp.

Legg på lokk og sett gryten i stekeovn ved 175 grader og la den stå og "trekke" 2-3 timer.

Øs litt av kraften over knokene en gang i mellom, eller la retten trekke under lokk på varm plate i ca 2 1/2 time, til kjøttet er mørt.

Vend lett om (slik at grønnsakene ikke fester seg i bunnen) og øs kraft over kjøttet i gryten under trekketiden.

Kjøttet skal være så mørt at det smelter i munnen,

Gremolata:

Bruk helst økologiske sitroner, skrubb dem godt under rennende kaldt vann.

Riv det gule skallet av sitronene fint opp, finhakk persille og hvitløk, og bland alt sammen.

Server osso buco med risotto eller brød, eventuelt en grønn salat og et godt dryss gremolata over retten ved servering.