Joshua French får saken vurdert på nytt

Joshua French får saken sin vurdert på nytt, opplyser Kongos justisminister. Den drapsdømte nordmannen er så syk at han er innlagt på sykehus.

Joshua French under rettssaken i januar 2014 Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Joshua French under rettssaken i januar 2014 Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Foto: Christensen, Marte

French har sittet fengslet i Kongo i seks år og åtte måneder. Ifølge NRK kan humanitære grunner nå gjøre at kongolesiske myndigheter løslater nordmannen.

På grunn av moren

Det er først og fremst moren til Joshua, Kari Hilde French, som er grunnen til at myndighetene i Kongo vil se på saken på nytt.

– Jeg har dyp medfølelse med moren til Joshua French. Hun er innstilt på å gjøre alt for sin sønn, sier justisminister Alexis Thambwe Mwamba til kanalen.

– Det er kanskje hennes situasjon som har fått oss til å åpne saken igjen. Ellers ville saken ligget i arkivene. Men nå ligger den på bordet, fortsetter justisministeren.

TV 2 har vært i kontakt med French sin advokat, Hans Marius Graasvold. Han vil foreløpig ikke kommentere saken.

Innlagt på sykehus

Joshua French ble i 2009 pågrepet og senere dømt til døden for blant annet medvirkning til drap på sjåføren Abedi Kasongo, våpenbesittelse og spionasje.

I januar 2014 ble han dømt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland i fengselet, til tross for at rettsmedisineren konkluderte med at Moland tok sitt eget liv.

French ble nylig lagt inn på sykehus i Kinshasa, og ifølge advokat Hans Marius Graasvold kommer han til å være der til han er frisk.

– French fikk et illebefinnende rundt nyttår, og har vært dårlig siden det. Han har hatt behov for akuttbehandling en god stund. Det har dessverre tatt altfor lang tid å få ham overført til et eksternt sykehus, men det klarte vi til slutt, sa Hans Marius Grosvold.

NTB/TV 2