Studenter forsøkte å svindle Lånekassen for 35 millioner

2.200 studenter forsøkte i 2014 å jukse til seg utdanningsstipend for til sammen 35 millioner kroner.

STUDIELÅN: Studenter som bor sammen med foreldrene sine har ikke rett på å få deler av studielånet omgjort til stipend. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STUDIELÅN: Studenter som bor sammen med foreldrene sine har ikke rett på å få deler av studielånet omgjort til stipend. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Det viser resultatet av Lånekassens bokontroll i fjor.

48.000 studenter ble bedt om å dokumentere at de hadde bodd borte i 2014, slik de hadde oppgitt til Lånekassen. Det er bare studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine, som har rett til å få omgjort lån til utdanningsstipend.

– 2.200 av studentene, som tilsvarer 4,6 prosent av alle som ble kontrollert, kunne ikke dokumentere at de hadde bodd borte i 2014. Til sammen forsøkte disse studentene å jukse til seg 35 millioner kroner i utdanningsstipend, sier Marianne Andreassen, administrerende direktør i Lånekassen.

I tillegg til at studentene som ble tatt i bokontrollen ikke får gjort om lån til utdanningsstipend er mange fratatt retten til støtte for hele eller en del av undervisningsåret 2015-2016. Til sammen utgjør dette 55,5 millioner kroner i sparte utgifter for staten.

I disse dager gjennomfører Lånekassen en ny stor bokontroll, der 46.000 studenter skal kontrolleres. Dette er studenter som har oppgitt at de var borteboere i 2015, og som studerte så nær foreldrene sine at de kunne ha bodd hjemme. (©NTB)