Narkokongen «El Chapo» ville lage film om seg selv

Mens den verste narkotikaforbryteren i Mexico har vært på rømmen, har han kontaktet filmprodusenter og skuespillere. Det skal ha bidratt til at han fredag ble pågrepet igjen.

Den mexicanske narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman regnes som den største narkotikaforbryteren i Mexico.  Etter seks måneder på rømmen, ble han pågrepet fredag.

Ville lage film

Det var 11. juli 2015 at narkobaronen forsvant fra høyrisikofengselet like utenfor Mexico City.

Gjennom et hull i gulvet i dusjen tok han seg net til en underjordisk tunnel, for deretter å flykte på en skinnegående motorsykkel gjennom den halvannen kilometer lange tunnelen bygd av gode hjelpere.

Mens han har vært på rømmen, har Guzman kontaktet filmprodusenter for å få laget en biografisk film om seg selv, ifølge myndighetene.

Guzman kontaktet skuespillere og produsenter, noe som bidro til at myndighetene klarte å spore ham opp, sier Arely Gomez i påtalemyndigheten lørdag.

Flukten har allerede inspirert det mexicanske filmselskapet Dragon Films. Ifølge mexicanske medier har filmen, som har tittelen «El Chapo: The Escape of the Century», premiere 15. januar.

Kan bli utlevert til USA

Det kan bli aktuelt for USA å be om utlevering av narkobaronen.

Mexicos president Enrique Peña Nieto har tidligere nektet å utlevere Guzman til USA.

Da El Chapo ble pågrepet i februar 2014 etter å ha levd 13 år i skjul, begjærte USA ham utlevert. Men meksikanske myndigheter insisterte på at de kunne håndtere mannen som allerede hadde brutt seg ut av et høyrisikofengsel en gang tidligere. Året etter, i juli 2015 rømte han igjen. Fredag ble han pågrepet etter å ha vært på rømmen i et halvt år og fraktet tilbake til det samme fengselet han rømte fra i sommer.

– En seier

Nå kan det bli aktuelt for USA å begjære ham utlevert på nytt.

– Jeg kan bekrefte at det er vanlig praksis å be om utlevering av folk som er siktet i USA når de er pågrepet i et annet land, sier Peter Carr, talsperson i det amerikanske justisdepartementet, til CNN.

Departementet understreker imidlertid at de ikke vil uttale seg spesielt om Guzman.

Den amerikanske justisministeren Loretta Lynch hyller pågripelsen av narkobaronen.

– Den er en seier for innbyggerne i Mexico og USA, sa hun, og la til at hans forbrytelser har ført til vold, lidelse og korrupsjon på flere kontinenter.

 

Dramatisk jakt på «El Chapo»

Fem personer ble drept i skuddveksling med soldater fra den meksikanske marinen kort tid før pågripelsen narkobaronen ble kunngjort fredag.

Marinen melder at fem ble drept i en skuddveksling med marinesoldater i byen Los Mochis, men vil ikke si noe om Guzman var til stede. Ifølge guvernør Mario Lopez Valdez i delstaten Sinaloa ble narkobaronen pågrepet på et hotell like utenfor byen.

Seks personer ble pågrepet etter skuddvekslingen, men en gjengleder ved navn Orso Ivan Gastelum Cruz klarte å rømme. En rekke våpen, inkludert en rakett- og granatkaster, ble beslaglagt.

Etter at Guzman rømte i juli har det pågått en omfattende jakt på lederen for Sinaloa-kartellet.

– Oppdraget er fullført. Vi har ham, lød Twitter-meldingen fra den mexicanske presidenten Enrique Peña Nieto da han kunngjorde arrestasjonen.

(TV 2/ NTB)

Mer innhold fra TV 2