Helstekt kylling med hvitløk og urter

Glem taco-fredag. I dag er det helstekt kylling som gjelder.

Dette trenger du:

  • 1 stor fersk kylling 2-3 kg
  • Beregn 300-350 g kylling pr person
  • 4-8 hele fedd hvitløk (de skal puttes hele inn i kyllingen og vil gi en mild hvitløksmak)
  • friske urter; oregano, timian og/eller persille
  • 2 sitroner, godt skrubbet under kaldt vann
  • salt
  • pepper
  • olivenolje

Slik gjør du:
Skyll kyllingen innvendig og tørk med litt kjøkkenpapir.
Skrell hvitløk og putt inn i kyllingen sammen med urter og 1 sitron delt i båter.
Bind bena sammen med litt bomullstråd.
Pensle kyllingen med saft av 1 presset sitron, olivenolje, salt og pepper.

Legg kyllingen i ildfast fat (brystsiden opp) og stek varm stekeovn, 160oC i ca 1 ½ time + evt. 15-30 min. Steketid er avhengig av størrelsen på kyllingen. Steketermometer skal vise ca 68oC ved lårfestet eller prøv om kyllingen er ferdig stekt ved å stikke en liten spiss kniv inn ved lårfestet.
Kjøttsaften som kommer ut skal være klar.
Pensle kyllingen med olje + kjøttsaft som siver ut under stekingen.
La kyllingen hvile i 15-20 min før den skjæres opp.

Server med en grønn salat og urtedressing.

Ris, poteter eller søtpoteter kan serveres ved siden av.
Lag potetmos eller skjær poteter i båter og bak de i stekeovnen sammen med kyllingen.

Urtedressing:

  • 3 dl yoghurt
  • 1 avocado
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss sennep eller ravigottesaus
  • Salt, pepper og sitronsaft
  • Evt. finhakkede urter.

Kjør alt sammen med en stavmixer.