Stjerner får norske navn

Nå kan du finne frem teleskopet, og kikke opp på stjernene Fåvne, Æge og Rån.

UNIVERSET: Dette er ikke bare stjerner, men også hele galakser. Romteleskopet Hubble tok bildet i 2014. FOTO: NASA / HUBBLE
UNIVERSET: Dette er ikke bare stjerner, men også hele galakser. Romteleskopet Hubble tok bildet i 2014. FOTO: NASA / HUBBLE

Det er milliarder av stjerner og planeter på himmelen.

De aller fleste av dem er navnløse, men mange har fått navn. Den offisielle stjernekatalogen inneholder lister med posisjonen til mange millioner himmellegemer, alle med navn som SDSSp J153259.96-003944.1.

Noen stjerner har skikkelige navn, som stjernene Alnilam, Mintaka, Alnitak, de tre som danner beltet i stjernebildet Orion.

Navnekonkurranse

Det er den internasjonale astronomiske union som gir stjernene skikkelige navn. Nå har de akkurat døpt 14 stjerner og 31 planeter.

De astronomiske organisasjonene i 45 land sendte inn forslag, og av dem ble 274 kandidater plukket ut og lagt ut til avstemming. Alle kunne delta, og etter å ha fått inn 573.242 stemmer er nå listen klar.

Norrøne navn

Ingen norske organisasjoner sendte inn forslag, men Norge kom likevel godt ut av navnekonkurransen.

Blant forslagene kom det inn navn på kjente vitenskapsfolk, gamle byer, romanhelter, ord og uttrykk fra språk som ikke lenger er i bruk, og navn fra gammel folketro.

Flere av navnene fra folketroen var hentet fra norrøn mytologi, og slo godt an. Litt merkelig kanskje, det er ikke akkurat mors beste barn som nå lyser på himmelen.

Stjernen epsilon Erdani og planeten epsilon Eridani b heter nå Ran og Aegir.

Navnene har de fått fra jotnen Æge, som er sjef over havet og kona hans Rån. Rån skulle man holde seg unna, hun fanget sjøfolk med garn og drukner dem. 

Stjernen 42 Draconis heter nå Fafnir. Navnet er en engelsk vri på navnet til dragen Fåvne fra sagaen.

Draugen

Et system der flere planeter går i bane rundt en pulsar har fått virkelig skumle navn.

Pulsaren heter nå Lich, nettopp - lik.  Navnet er brukt spillet Sungeons & Dragons, og i fantasy-bøker. Rundt Lich kretser planetene Phobetor og Poltergeist, og Draugr, etter den norrøne Draugen.

Draugen var en gjenganger som holdt til ved havet. Så du ham hadde du ikke lang tid igjen.

Kilder: NTB / Wikipedia