God gammeldags julebakst på tradisjonsrike og idylliske Fevang gård

Wenche besøkte Fevang gård i Sandefjord, og fikk hjelp av hele familien Engelstad med å bake peppernøtter og krumkaker.

Fevang gårds peppernøtter

Dette trenger du:

  • 250 g sirup
  • 250 g sukker
  • 0,3 dl fløte
  • 62,5 g smør
  • 5 g malt stjernanis
  • 1/2 ts pepper (i dag har vi brukt Villpepper fra Fat og Fe i oppskriften).
  • 1/4 ts natron

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene sammen og gi det et oppkok.
Tilsett deretter 0,5 kg mel.
Trilles ut til små runde kuler mens deigen enda er varm og stekes på 200 grader i 10-12 min.
Gir små og veldig harde peppernøtter som er supergode å dyppe i teen.
Det er også viktig å smake på deigen under laging. Den er veldig god.

 

Krumkaker

Ca. 20 stk.
Les fremgangmåten før du begynner å lage røren!

Dette trenger du:

  • 2 store egg
  • Sukker (ca 100 g)
  • Smeltet smør (ca 100 g)
  • Hvetemel (ca 100 g)
  • ½ ts kardemomme eller vaniljesukker
  • 4-5 ss kaldt vann

Slik gjør du:

Begynn med å veie eggene (med skall).
Vei opp samme mengde med sukker, hvetemel og smør.
Smelt smøret, avkjøl.
Visp egg og sukker til eggedosis.
Vend inn siktet hvetemel og avkjølt smeltet smør med hjelp av en slikkepott.
Rør inn kaldt vann. Vannet gjør at krumkakene blir tynne og sprø.
La røren stå og svelle 30-40 min.
Tilsett evt. litt mer kaldt vann, røren skal ikke være som en tykk grøt.
Legg en liten spiseskje, eller stor teskje, røre i jernet og stek gylne kaker.
Bruk en liten butt flat kniv til å ta krumkakene ut av jernet.
Form kakene mens de er helt nystekte og varme.
Form dem med et «krumkakehorn» eller rull dem rundt skaftet på en tresleiv, eller legg den over bunnen av et glass slik at de blir formet som en kopp.
Avkjøl på rist.
Det er viktig at kakene er helt avkjølt før de legges i kakeboks (hvis ikke vil de bli myke).
Oppbevar i tett boks.
Krumkaker kan ikke fryses.
Server til kaffen, eller som tilbehør til dessert som feks. riskrem eller multekrem.

Strull

Nesten som krumkaker, men uten egg.
Tradisjonelt lages strull med seterrømme, men de kan også lages med fløte.

Dette trenger du:

  • 3 dl seterrømme/ ørosrømme
  • ¾ - 1 dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker (kan sløyfes)
  • 2-2 1/2 dl hvetemel
  • ca. ½ dl kaldt vann (mulig 1-2 ss kaldt vann ekstra)

Slik gjør du:

Bland sammen rømme og sukker.
Sikt inn hvetemel, evt. vaniljesukker og rør inn vann.
La røren svelle 5-10 min. Tilsett evt. litt mer vann.
Legg en stor teskje midt på krumkakejernet, og stek løvtynne gylne kaker.
Bruk en liten butt flat kniv til å ta strullen ut av jernet.
Rull rundt en tynt treskaft med det samme de tas ut av jernet.

Tips: Røren være ganske tynn, slik at strullen blir tynn og knasende sprø.
Tilsett evt. litt mer vann i røren hvis strullen blir for tykk.

Avkjøl og oppbevar i tett boks.
Egner seg ikke til frysing.

Her kan du se innslaget fra gårdsbutikken Fat og Fe