Norsk politi varslet om antatt IS-medlem

Den terrormistenkte mannen som er ettersøkt av svensk politi, er medlem av ekstremistgruppa IS og skal ha planer om å gjennomføre et angrep i Europa.

ETTERSØKT: Svensk politi jakter denne mannen, Mutar Muthanna Majid, som er medlem av terrorgruppa IS.
ETTERSØKT: Svensk politi jakter denne mannen, Mutar Muthanna Majid, som er medlem av terrorgruppa IS.

Den svenske avisen har sett meldingen som det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har sendt ut til politibetjenter som er involvert i jakten etter mannen.

IS-medlem 

Den inneholder et bilde og opplysninger om mannen, som identifiseres som Mutar Muthanna Majid.

Ifølge Expressen har svensk politi sikret seg et bilde av ham fra et overvåkingskamera da han kom til Sverige. Säpo hadde opplysninger om at han var på vei, skriver avisen.

– Sikkerhetspolitiet er gjort kjent med at Mutar Muthanna Majid, som er medlem av IS, har reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige. Han er ifølge opplysninger involvert i planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa, heter det i politiets brev.

Videre oppfordrer Säpo politibetjenter som skulle treffe på Majid om umiddelbart å ta kontakt med enheten som har utstedt arrestordre på mannen. Dette for å vurdere ytterligere etterforsknings- eller tvangstiltak.

Ifølge NRK har personer i det muslimske miljøet i Norge blitt advart mot mannen og fått beskjed om at han kan befinne seg i Norge.

PST besluttet denne uken å heve beredskapen og iverksette deler av det norske terrorplanverket, og bekrefter overfor TV 2 at de bistår svenske kolleger i jakten på mannen.

Politidirektoratet har varslet alle politidistriktene om å være oppmerksom på den terrormistenkte IS-tilhengeren som er ettersøkt av svensk politi.

– Politidirektoratet har sendt ut varselmelding til alle politidistrikt i Norge om dette. Vi har videreformidlet informasjonen vi har fått fra svensk politi. Det er naturlig ettersom vi er Sveriges naboland, opplyser pressevakt i Kripos til NTB.

Mannen etterlyses også i Danmark, der samtlige politidistrikt er på utkikk, skriver Ekstrabladet.

Majid skal være i 25-årsalderen, og ifølge Aftonbladet er han fra Irak. 

Aldri vært større trussel 

Ifølge Expressen tok svensk politi beslutningen om å ettersøke Majid allerede tirsdag kveld

Onsdag økte Säpo beredskapsnivået i landet til fire av fem på grunn av «konkret etterretningsinformasjon». 

– Sikkerhetspolitiet har fått konkret etterretningsinformasjon som har gjort at man har innledet etterforskning av et mulig terrorangrep, sa sjef for sikkerhetspolitiet, Anders Thornberg.  

Europol: Alvorligste terrortrussel på ti år

Risikoen for at det skjer et terrorangrep i Sverige vurderes som den høyeste noen gang.

Under en pressekonferanse i Göteborg torsdag klokken 11 fortalte svensk politi om den økte terrorberedskapen og hvordan jakten på den terrormistenkte 25-åringen foregår.

– Det er ingenting i trusselbildet som peker ut en bestemt region i Sverige som mer truet enn de andre. Region Vest bistår sikkerhetspolitiet i etterforskningen av den ettersøkte, opplyser regionsjef Klas Friberg.

Europa står nå overfor den alvorligste terrortrusselen på ti år, sier Europols leder Rob Wainwright, som regner med nye aksjoner fra den militante islamistgruppen IS.

– Det er grunn til å anta at det vil komme nye angrep, sa Wainwright under en høring i EU-parlamentet torsdag.

TV 2/NTB

Mer innhold fra TV 2