Dette er noen av de sikreste nybilene du kan kjøpe 

Får toppscore i omfattende krasjtest.

Mercedes, Land Rover, Skoda, Nissan og Volkswagen har god grunn til å glede seg over gode kollisjonstester.
Mercedes, Land Rover, Skoda, Nissan og Volkswagen har god grunn til å glede seg over gode kollisjonstester.

Det europeiske krasjtest-instituttet Euro NCAP har forlengst blitt fasiten på krasjtester i vår del av verden.

Testene som utføres i Belgia, stiller svært høye krav til sikkerhet for voksne, barn og fotgjengere ved kollisjon. I tillegg har kravene økt markant de siste årene ettersom bilenes sikkerhetssystemer stadig settes på nye prøver.

Fjorårets kollisjonstester la ekstra vekt på de nye kravene som omfattet autobremse-systemer og andre ”Safety Assist”-teknologier som er standardutstyr på mange av dagens modeller. Euro NCAP har plukket ut de beste bilene i hver klasse. Er du ute etter nybil, er dette altså viktig informasjon.

Varierende resultat

Selv om samtlige vinnere oppnådde full score, altså fem stjerner, var det likevel varierende resultater mellom de ulike kategoriene. Mens alle de store familiebilene som ble testet oppnådde fem stjerner, var det kun én i småbilklassen som klarte det samme. Det var Skoda Fabia som dermed vant sin klasse.

Euro NCAP understreker også at de større familiebilene stiller langt sterkere i testen, kontra småbilene. Grunnen er ganske enkelt at de større leveres med flere sikkerhetssystemer som standard, i forhold til de rimeligere småbilene. For eksempel scorer Land Rover Discovery Sport 82 prosent i kategorien "Safety Assist", mot 69 prosent for Skoda Fabia.

Slik sjekker du hvor trygg din bil er

Disse er tryggest i klassen

Etter detaljerte tester av både passasjer, fotgjenger og sikkerhetssystemer, er det disse bilene som scorer høyest på totalvurderingen til Euro NCAP i 2014.

  • Store familiebiler: Mercedes-Benz C-klasse
  • Små familiebiler: Nissan Qashqai
  • Små flerbruksbiler: VW Golf Sportsvan
  • Kompakte offroadere: Land Rover Discovery
  • Småbiler: Skoda Fabia


Les også: Euro NCAP: De imponerer i krasjtest