Saftig og nydelig sjokoladekake

Det er helg og ingenting passer vel bedre enn en skikkelig god sjokoladekake. Wenche laget selvfølgelig også en glutenfri variant.

Saftig, smakfull, sjokoladekake til små og store.
Når kaken bakes med surmelk brukes natron som hevemiddel.

Dette trenger du:

  • 100 g smeltet smør
  • 2 små eller 1 stort egg
  • 3 dl sukker
  • 4 dl kefir eller kulturmelk
  • 6 dl hvetemel
  • 3 ss kakao
  • 1 ts natron

Sjokoladekrem:

  • 100 g mykt smør
  • 500 g melis
  • 2 ss kakao
  • 6 ss kaffe (melk eller appelsinjuice for en mildere sjokoladekrem)

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 180 oC.
Smør en rund form (26 cm), dekk bunnen med bakepapir.
Pisk sammen egg og sukker til sukkeret har løst seg opp, pisk inn kefir/kulturmelk og smeltet smør.
Sikt inn hvetemel, kakao og natron i blandingen, og rør til en glatt røre.
Hell deigen i formen og stek på nederste rille i 45 min.
Avkjøl kaken i formen.

Slik lager du sjokoladekrem:

Visp sammen mykt/lett smeltet smør, melis, kakao, vaniljesukker og kaffe.
Pisk til en luftig krem.
Ta den avkjølte kaken ut av formen, del den i to lag.
Smør 1/3 av sjokoladekremen mellom kakebunnene.
Resten av kremen smøres over kaken.
Til de små; pynt med bamsemums, seigmenn, daijmkuler eller nonstop.
Til de litt større; pynt eventuelt hvert stykke med konjakk/likør-konfekt eller friskebær.

Glutenfri sjokoladekake, bakt helt uten mel:
Uten melk: erstatt smør med margarin uten melk
Bør bakes dagen før den skal serveres.
Holder seg godt i kjøleskapet, eller frys ned i biter.

Dette trenger du:

  • 250 g smør
  • 250 g kokesjokolade, eventuelt sjokolade med appelsin eller chili
  • 1 dl sterk kaffe eller nypresset appelsinjuice
  • 2 dl sukker
  • 4 egg

Slik gjør du:

Smelt smør og sjokolade på svak varme.
Rør inn sukker og sammenpiskede egg, pisk til en glatt og blank røre.
Hell i smurt form (20 cm), bunnen dekket med bakepapir og stek i varm stekeovn 175 oC i 55-60 min.
Avkjøl kaken i formen, sett gjerne kaldt til neste dag.