Coq au vin

I dag laget Wenche den klassiske franske gryteretten Coq au vin. Smakfullt og saftig på en torsdag.

Dette trenger du:

  • 1 stor kylling, eller aller helst høne, 1 – 1 ½ kg
  • 5 dl rødvin
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 laurbærblad
  • 1 kvist frisk timian
  • Olivenolje til steking
  • 150 -200g lettsaltet flesk
  • 2 ss tomatpure
  • 1 ½ l kyllingkraft
  • Salt og pepper
  • 8-10 sjalottløk
  • 3 gulrøtter
  • 1-2 pastinakk eller 2-3 skiver sellerirot
  • 250g sopp
  • Salt og pepper
  • 1ss balsamicoeddik

Slik gjør du:

Del kylling/høns i 8-10 biter, lårene i to og brystfiletene i to.
Bland sammen rødvin, finhakket hvitløk, laurbærblad og timian i en stor bolle.
Legg i kylling/hønsebitene.
Dekk med plastfilm eller ha alt i en frysepose og knyt igjen.
Sett kjølig 8-10 timer eller 2-3 timer i romtemperatur.
Ta opp kjøttet, hell marinaden i en kasserolle og kok opp.
Tørk lett av kjøttet med kjøkkenpapir.
Del bacon/flesk i biter og brun i en stekepanne.
Ha flesket over i gryten med marinaden, ikke ta med stekefettet.
Brun kylling/hønsekjøttet i fettet i stekepannen, dryss på salt og pepper og legg det brunede kjøttet over i gryten.
Ha tomatpure i pannen med fett, og kok ut pannen med litt av kraften.
Ha dette over i gryten sammen med resten av kraften, til det så vidt dekker kjøttet.
Kok opp og la trekke i 40-50 min.
Rens og del grønnsakene i biter og lettstek i pannen.
Tilsett i gryten når det er ca. 20min igjen av trekketiden.

Smak til med salt, pepper og balsamicoeddik.
Er sausen litt for tynn kan den jevnes med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.
Eller sil av sausen og la den koke inn uten lokk til en fyldig saus og hell over kjøtt og grønnsaker.